Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apel policije građanima: Ne koristite električne romobile u saobraćaju

Preuzmite sliku

Policija u Bosni i Hercegovini muku muči s električnim romobilima kojih nema u zakonima, pa je donijela privremenu odluku kojom će ih tretirati kao “sredstva za igru i zabavu” te im zabraniti saobraćanje cestama dok se nekim propisima ne odluči o njihovoj sudbini, piše danas Hina.

Kao ni brojne druge zemlje, ni BiH u svojim zakonima nije predvidjela kako će se omiljene dječje igračke jednog dana pretvoriti u prava prometala kojima će se koristiti odrasle osobe pa policija nije znala kako postupati u slučajevima prometnih nezgoda u kojima ona sudjeluju.

U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske odlučili su poduzeti neke korake, nakon što se ovog tjedna dječak teže povrijedio vozeći po cesti električni romobil.

U petak su saopćili kako će se u narednim danima njihovi policajci posebno koncentrisati na ovaj problem te će kontrolisati sve koje zateknu za upravljačima električnih romobila s prvenstvenim ciljem da ih odvrate od vožnje po cestama.

Kako proistieče iz saopćenja, u policiji su zaključili kako bi se električne romobile zapravo trebalo koristiti isključivo za “igru i zabavu” dok se uopće ne bi smjeli kretati po ulicama.

“MUP RS apeluje na građane koji koriste električni romobil da do izmjene zakonskih propisa i preciznog propisivanja korištenja ovog sredstva u saobraćaju isti koriste na prostorima namijenjenim za igru i privatnim posjedima, a izuzetno na pločniku i to brzinom ljudskog hoda, dok je vožnja kolnicima prekršaj za koji će policijski službenici sankcionisati počinioce”, stoji u policijskom saopćenju.

Nisu najavili koliko će se kazne plaćati u slučaju prekršaja kao ni po kojem će se zakonu prekršitelje uopće kažnjavati jer niti jedan ne prepoznaje električne romobile kao sudionike u saobraćaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,