Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apel iz žarišta epidemije: Konjic je prepušten sam sebi!

Preuzmite sliku

Konjic je opština sa najvećim brojem oboljelih osoba (17) od koronavirusa u FBiH, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Pored koronavirusom, građani Konjica suočeni su i s nedostatkom podrške HNK, kantona kojem pripada opština Konjic.

Iako se Konjic nalazi u žarištu epidemije koronavirusa, Krizni štab Konjica i medicinsko osoblje Opće bolnice Konjic prepušteni su sami sebi bez ikakve pomoći kantonalnih vlasti iz Mostara, i SKB Mostar koja se finansira i novcem građana Konjica.

 • Opštinski štab CZ Konjic obavijestio je SKB Mostar da im nedostaje testova za testiranje osoba iako su opština s najvećim brojem zaraženih a samim time i potencijalno zaraženih. Također OŠ CZ Konjic zahtijeva od SKB Mostar da sve informacije o broju testiranih i njihovim rezultatima prvo šalje Domu zdravlja i Štabu CZ u Konjicu.

  Dalje, Opštinski štab Civilne zaštite Konjic zatražio je od Federalnog štaba civilne zaštite da konjičkoj bolnici osigura angažman dodatnog epidemiološkog osoblja s obzirom da je jedinom zaposlenom epidemiologu u Domu zdravlja Konjic zbog kontakta s pozitivnom osobom na koronavirus 24. marta izdato rješenje o samoizolaciji.

  Konjic sada ima 17 osoba zaraženih koronavirusom i Opštinski štab civilne zaštite da se taj broj zbog kontakata poveća u narednom periodu, pa od federalnog štaba traži hitnu pomoć s obzirom da već tri dana nisu ni rađeni testovi zbog nedostatka opreme.

  Hitno se od Federalnog štaba civilne zaštite traži adekvatnu opremu za osoblje koje će biti angažirano u Motelu Konjic koji je prenamijenjen u improvizovanu bolnicu. Potrebno je i uspostaviti infektivni odjel u konjičkom Domu zdravlja s obzirom da on ne postoji, a samim tim potreban je i angažman infektologa.

 • Dakle, iako Konjic pripada HNK, ovaj grad je prepušten sam sebi i nema nikakvu pomoć Mostara.

  ‘Pokušavamo da animiramo sve poznate i nepoznate adrese, tražimo rješenja kako bi prevladili ovu situaciju sa nekontinuiranim uzimanjem i slanjem uzoraka za testiranje na području općine Konjic, da dovedemo da se ova situacija izbjegne i svaki dan imamo određeni broj uzoraka koji se slao na analizu u Mostar. Ono što mi imamo informacije jeste, da mikrobiološki laboratorij pri SKB bolnici u Mostaru može uraditi svega 20 takvih ispitivanja dnevno što je s obzirom na pojavu koronavirusa na području općine Konjic po nama nedovoljno. Prema svemu, ni sutra neće biti uzimanje tih uzoraka i Konjic je na neki način prepušten sam sebi i da pokušamo naći kanale kako doći do materijala za testiranje’, kazao je za Radio Konjic Fadil Tatar, komandant Štaba Civilne zaštite Konjic.

  U jučerašnjim poslijepodnevnim satima pripadnici Službe za Civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic postavili su kontejner u svrhu trijaže, a na osnovu Zaključka Štaba CZ općine Konjic za hitnu nabavku kontejnera, jer već ranije postavljeni trijažni šator pokazao se neuslovnim za potrebe zdravstvenih ustanova na području općine Konjic. (Vijesti.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,