Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ante prvi put na Starom mostu: Uklopio sam se (FOTO)

Preuzmite sliku

Nova epizoda serijala “Perspektive” Radija Slobodna Evropa, emitovana večeras na BHT-u, ponudila je iskorak u odnosima i razmišljanjima mladića koji se nametnuo kao glavni akter priče iz Mostara.

Srednjoškolac Ante prvi put je prošetao starom jezgrom svog grada, popeo se na Stari most i popio kafu u restoranu koji gleda na njega.

Nisam se osjećao neugodno, niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Uglavom, sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio”, kazao je mladi Mostarac nakon prelaska na lijevu obalu Neretve i dodao: “Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku“.

Podsjetimo, Ante je u prethodnoj emisiji serijala izjavio da “granice postoje”, te da se sa svojim vršnjacima Bošnjacima ne slaže i ne želi biti u kontaktu. Rekao je da nikad nije bio na Starom mostu jer se boji.

Cijeli svijet zna Mostar po Starom mostu, a ja Mostarac na njemu nikad nisam bio. Zato što ne smijem“, poručio je tada ovaj mladić te dodao i neke zabrinjavajuće stvari.

Ipak, u njegovim riječima nazirala se nada.

Dešavaju se i s jedne i s druge strane ti konflikti, incidenti. Ali mi mladi bismo se trebali odmaći od toga. Više je nas koji ne želimo te incidente, nego onih koji to žele“, mišljenja je Ante koji je u prethodnoj epizodi kazao i da su “roditelji na djecu prenijeli mržnju”.

Vjerovatno mi na svoju djecu nećemo prenijeti tu mržnju“, poručio je, između ostalog, ovaj srednjoškolac, a njegov odlazak na “drugu stranu” najbolji je korak u tom pravcu. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,