Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Angelina Jolie poslala video poruku kojom je obilježila 25. godišnjicu genocida

Preuzmite sliku

Jedna od vodećih holivudskih glumica Angelina Jolie poslala je video poruku kojom je obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Izrazila je saučešće i poštovanje preživjelima, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

“Danas mislim na majke Srebrenice i sve ostale preživjele, čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojima je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Europe i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava i koja će mi zauvijek simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama” – navela je Jolie.

 • Govorila je o mladima u regiji i šire, o ulozi koju oni mogu imati u prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije.

  “Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovela do Srebrenice. To je najbolji način na koji možemo odati počast porodicama kojih se danas sjećamo; i žrtvi progona bilo gdje, sa kojima možemo ponosno stajati” – poručila je Angelina Jolie.

  Komemoracija povodom Nacionalnog memorijalnog Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja će obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, bit će emitirana uživo na Facebook stranici Remembering Srebrenica; @srebrenicaUK Twitter nalogu i YouTube kanalu Remembering Srebrenica u 19h (britansko vrijeme) u subotu, 11. jula 2020.

  Nacionalna ceremonija Ujedinjenog Kraljevstva u subotu, 11. jula, vrhunac je sedmice u kojoj je održano više od 1000 memorijalnih aktivnosti širom zemlje, u kojima je iskazana počast za više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u samo nekoliko dana u Srebrenici u julu 1995. godine.

  Lokalna vijeća, društveni centri, policijske stanice, mjesta za molitvu i škole širom Ujedinjenog Kraljevstva, organizovali su razne događaje i aktivnosti u znak sjećanja na one koji su brutalno ubijeni u genocidu koji je UN nazvao “najgorim zločinom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje