Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Amerika osudila RS zbog odbacivanja izvještaja o Srebrenici

State Department saopćio je kako izvještaj Vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju.

Sjedinjene Države su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja historije odlukom o stavljanju izvan snage izvještaja prema kojem se odgovornost za pokolj više hiljada Bošnjaka u Srebrenici jula 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department saopćio je kako izvještaj vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju, prenosi agencija Hina.

“Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. augusta predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u saopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje historije i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od Vlade RS-a da stavi izvan snage svoj izvještaj iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u julu 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

Mobilizacija simpatizera pred izbore

U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u oktobru, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice rekao kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam hiljada ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS-a je zaključio kako entitetska Vlada mora uspostaviti novu komisiju koja će “na objektivan i nepristrasan” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su tamo poginuli ili ubijeni. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje