Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki ambasador Eric Nelson razgovarao sa Mitrovićem o 5G mreži

Preuzmite sliku

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson potvrdio je da je razgovarao sa ministrom za komunikacije i promet BiH Vojinom Mitrovićem o važnosti omogućavanja sigurnosti i zaštite svih podataka i komunikacija koje se prenose putem 5G mreže kao i o inicijativi Vlade SAD-a za čistim putem za sav mrežni promet koji ulazi u naše objekte.

“Omogućavanje da svi krajnji korisnici ne koriste Huawei ili ZTE opremu kao i opremu drugih nepouzdanih dobavljača uskratit će svaku mogućnost ometanja, oduzimanja ili neovlaštenog pristupa telekomunikacijskim servisima za sve građane, kompanije, institucije i ključnu infrastrukturu. Također smo razgovarali o interesu američkih kompanija za investiranjem u BiH kao i dovođenju američke tehnologije i iskustava u BiH”, naveo je Nelson.

Američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno je poručio da “u dolazećoj 5G mreži, promet mobilnih podataka koji ulazi u američki diplomatski sistem trebat će proći nove, striktne zahtjeve ukoliko se preneosi Huawei opremom.

“Slijedit ćemo slovo zakona kako bismo osigurali čist put za sav 5G promet koji ulazi u naše objekte. Tačka”, naveo je Pompeo. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje