Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Američka senatorica Dodiku: “Drago mi je što vas opet vidim”

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali su danas u ovoj državnoj instituciji delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Delegaciju koju čine senatorica Jeanne Shaheen (demokrata), Chris Murphy (demokrata) i Thom Tillis (republikanac) su dočekala sva tri člana Predsjedništva BiH, čak i Milorad Dodik kojem su uvedene, a zatim i proširene sankcije iz SAD-a. Shodno tome, ali i njegovom stavu prema toj zemlji, nije bilo sigurno da će danas i on biti u Predsjedništvu BiH.

Posebno zanimljiv trenutak u kontekstu sankcija Dodiku, bio je njegov susret i pozdrav sa senatoricom Shaheen koja je i predvodila američke zvaničnike.

Naime, prilikom rukovanja i pozdrava, Shaheen je Dodiku rekla da joj je drago što ga ponovo vidi.

Dodik je klimao glavom i imao poprilično blag osmijeh na licu, ali je uzvratio rukovanjem.

Prvi put se Dodik na američkoj crnoj listi našao 2016. godine, a sankcije, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, kao i blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Drugi put su sankcije SAD-a proširene Dodiku, a uvedene Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke zbog toga što je povezana sa Dodikom, tačnije, jer je on u posljednje vrijeme znatno povećao finansiranje ovog medija.

Senatorka Shaheen je predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage, a ona i senator Tillis su još i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.

Podsjetimo i to da su američki senatori sinoć boravili u Beogradu gdje su razgovarali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje