Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambiciozan plan Međunarodnog aerodroma Tuzla: U planu pregovori sa drugim avio kompanijama

Preuzmite sliku

Vlada je danas dala saglasnost na Plan poslovanja JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ za 2022. godinu.

Kako se u ovom dokumentu navodi u tekućoj godini planira se nastavak tehničkog opremanja Aerodroma i kontinuirana edukacija radnika za siguran prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljaga i roba, ali i nastavak postepenog povećanja broja zračnih operacija i novih destinacija u zemlje zapadne Evrope i Bliskog Istoka.

Također, planiran je i završetak onih projekata koji nisu okončani tokom 2021. godine, a to su prije svih stavljanje u funkciju osvjetljenja piste u projektovanoj dužini od 900m, tehnički prijem zgrade putničkog terminala, izgradnja trećeg GATE-a kao i carinskog skladišta. Prema aktualnim planovima avio kompanije Wizz Air u prva tri mjeseca ove godine predviđa se nastavak zimske sezone, odnosno letovi na 14 destinacija u 6 zemalja, dok bi se u periodu april – oktobar tekuće godine taj broj povećao na 22 destinacije u 7 europskih zemalja.

Kada je u pitanju razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, u 2022. godini planirano je da se nastave pregovori i sa drugim niskobudžetnim avio kompanijama koji su započeti u 2021. godini.

Cargo saobraćaj se u 2022. godini planira na 5 opsluženih letova u godini što je za 3 leta više u odnosu na 2021. godinu. Kapacitet koji aerodrom trenutno posjeduje je dovoljan za opslugu i u slučaju povećanja broja Cargo operacija, navodi se u Planu.

U toku 2022. godine Aerodrom planira i da se završi izgradnja i dodatnog GATE-a atrija i nadstrešnice ispred dolaznog GATE-a, čime će se upotpuniti slika modernog međunarodnog aerodroma.

Pored toga u 2022. godini planirana je rekonstrukcija parking prostora, što će unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje