Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn posjetio Centralnu banku BiH

Preuzmite sliku

U nastupnu posjetu ambasadora Švicarske primio je guverner CBBiH Senad Softić koji je tom prilikom iskazao zahvalnost za napore koje je uložila Švicarska u ekonomski i socijalni razvoj BiH, te naglasio da CBBiH već godinama gradi kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

Ambasador Hunn ukazao je na činjenicu da je CBBiH već počela s aktivnostima realizacije i korištenja tehničke pomoći u ovoj godini, što je čini najuspješnijom centralnom bankom – korisnikom tehničke pomoći u BCC programu, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini odvija se uspješna saradnja sa CBBiH, posebno kroz Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC), koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa Švicarskim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Tokom 2020. godine, ova saradnja se odvijala u virtuelnom formatu, kroz intenzivne konsultacije i edukativne aktivnosti, u skladu s potrebama CBBiH.

,,Iznimno cijenim brzu reakciju i podršku SECO u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujući posvećenosti švicarskog partnera ali i intenzivnim naporima osoblja CBBiH, projekat se odvija u kontinuitetu.”, zaključio je guverner Softić.

Ovom prilikom guverner je ambasadora Hunna informisao o najnovijim makroekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu te aktivnostima koje je CBBiH poduzela tokom perioda pandemije u cilju očuvanja monetarne stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema.

Tokom razgovora ambasador Hunn je istakao opredijeljenost njegove države za nastavkom saradnje u okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,