Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Ping: Posvetit ću se izgradnji tri mosta u odnosima Kine i BiH

Preuzmite sliku

Kineska strana pridaje veliku važnost razvijanju odnosa sa BiH, smatra BiH dobrim prijateljem i partnerom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Politika Kine da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, podržava harmoničan suživot i zajedničko opredjeljenje svih naroda u BiH za razvoj, uvijek će ostati postojana i nepromijenjena – poruka je novog ambasadora Narodne Republike Kine Ji Pinga, sa sinoćnjeg prijema povodom njegovog dolaska u BiH.

Na svečanom prijemu u Sarajevu kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog i političkog života kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Ping je rekao da je u BiH doputovao prije mjesec i pol dana, a da su divna prirodna ljepota BiH, toplina i gostoljubivost njenih naroda na njega ostavili dubok utisak čim je kročio u ovu prekrasnu zemlju.

– Tokom proteklih godina, na osnovu međusobnog poštovanja, saradnje uzajamne koristi, vodeći se inicijativom „Pojas i put“ i saradnjom 16+1, Kina i BiH su zajedno postavile bilateralne odnose za brzu cestu koja vodi ka sveobuhvatnom razvoju. Dvije zemlje su potpisale memorandum o razumijevanju o saradnji unutar inicijative „Pojas i put“. Termoelektrana u Stanarima, koja je izgrađena i puštena u pogon, sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između naše dvije zemlje, koji je već stupio na snagu, kao i Konfucijevi instituti na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Banja Luci, koji su osnovani jedan za drugim, ostati će zapaženi rezultati u analima odnosa Kine i BiH – naveo je ambasador.

Naglasio je da mu je velika čast i odgovornost što je imenovan za ambasadora Kine u BiH u ovom trenutku.

– Latinski most u Sarajevu je svjetski poznat spomenik, a Stari most u Mostaru i most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu se nalaze na listi Svjetske kulturne baštine. Sva tri mosta su vječne građevine kroz koje je prošla duga historija i na kojima se susreću istok i zapad. Ja ću se sa svojim kolegama i prijateljima u BiH, posvetiti izgradnji tri mosta u odnosima Kine i BiH – istakao je Ji Ping.

Gradit ćemo, kako je dodao, most prijateljstva između Kine i BiH koje uživaju tradicionalno prijateljstvo.

– Nećemo zaboraviti da su prije 40 godina, u početnoj fazi reformi i otvaranja, brojne kineske delegacije posjetile bivšu Jugoslaviju, gdje su istraživale i učile, i taj značajan utjecaj se može osjetiti i u današnjim razvojim tokovima Kine. Proteklih godina, odnosi Kine i BiH su se brzo razvijali. Na osnovu toga, moramo se opredijeliti za još veće povezivanje politika, proširenje saradnje u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“, korištenje u potpunosti platforme 16+1, i da zajedno ovu godinu obilježimo uspješnom Četvrtom konferencijom ministara saobraćaja 16+1. Mi ćemo ojačati komunikaciju između lokalnih jedinica, u potpunosti staviti provincijske i gradske vlasti u Kini u funkciji saradnje sa entitetskim i lokalnim vlastima – kazao je Ji Ping.

Dodao je da će se graditi most praktične saradnje između Kine i BiH.

– Iako nisam dugo u BiH, već sam otkrio veliki prostor za saradnju naše dvije zemlje. Kina je najveći trgovinski partner za preko stotinu svjetskih zemalja. Ali, kada je u pitanju BiH, Kina nije čak ni među njenih prvih pet najvećih trgovinskih partnera. U 2018. godini, Kinezi su ostvarili 150 miliona putovanja u inostranstvo, no njih je samo 50 hiljada došlo u BiH. Kina i BiH moraju iscrpiti koristi od sporazuma o ukidanju viza – dodao je kineski ambasador.

Dok proširuju postojeću saradnju u oblastima energetike i izgradnje infrastrukture, po njegovim riječima, dvije zemlje bi trebale također istraživati potencijale za saradnju u turizmu, inovacijama i malim i srednjim preduzećima. Kineska strana će učiniti sve da osigura uspješno učešće Kine kao zemlje partnera na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva u aprilu.

– Gradit ćemo ljudske i kulturne razmjene. Nastavit ćemo pružati veliku podršku podučavanju kineskog jezika i promovisanja kineske kulture u BiH, ponuditi stipendije za više studenata u BiH za studiranje u Kini, prirediti bogatije kineske kulturne manifestacije za bh. građane. Nedavno je u BiH uspješno održan EYOF, a Kina će biti domaćin Zimskim olimpijskim igrama 2022. U ovoj godini, Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti zajednički domaćini Zimskom festivalu za univerzitetske studente 16+1. Dvije strane mogu istraživati mogućnosti da od zimskih sportova napravite novu svijetlu tačku u našim bilateralnim odnosima. Očekujem da se što češće susrećem i komuniciram sa prijateljima iz think-tankova, visokoobrazovnih ustanova i medija u BiH, koji su dobrodošli da prate, izučavaju i izvještavaju o Kini, te iznesu što više dragocjenih prijedloga za razvoj odnosa naše dvije zemlje – naveo je Ping.

Razvoj Kine, kako je dodao, ne može se odvojiti od svijeta, a isto tako se razvoj svijeta ne može odvojiti od Kine.

– Ma koliko promjena se dešava na međunarodnoj sceni, iskrenost i dobra volja Kine za očuvanje svjetskog mira i podsticanje zajedničkog razvoja se neće promijeniti. Mi ćemo aktivno unapređivati zajedničku izgradnju „Pojasa i puta“ i stvaranje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Uvijek ćemo podržavati očuvanje stabilnosti i razvoj u BiH, pružati pomoć u poboljšanju života njenih građana, u skladu sa svojim mogućnostima. Kina je spremna da združi napore sa BiH i da ruku pod ruku koračaju ka prosperitetnijem i boljem svijetu – kazao je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,