Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Makarević: Stipendije i za bh. studente na prestižnom norveškom univerzitetu

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovačkim studentima dostupan je poseban master program u okviru konzorcija šest evropskih univerziteta, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević.

Ambasador Nedim Makarević se prije diplomatskog poziva kao inžinjer profesionalno i naučno bavio IT security. On objašnjava da master program obuhvata univerzitete iz Norveške, Finske, Estonije, Švedske, Danske i Francuske.

Nosilac programa je Norveški univerzitet NTNU (The Norwegian University of Science and Technology), a bh. ambasada u Oslu je u saradnji s njima od juna prošle godine, da bi se nakon konferencija u Gjoeviku, Arendalu i Lillehammeru program dostupan i studentima iz BiH u potpunosti zaključio, prenosi Fena

Riječ je o master programu pod imenom SECCLO ( Security and Cloud Computing).

On je u sklopu platforme Erasmus Mundus koji traje dvije godine i vrlo je praktično orijentisan.

Nakon završetka studija, studenti će dobiti dualnu diplomu, univerziteta na kojem je počet i univerziteta na kojem je završen master program.

Preduslov je bachelor diploma u bilo kojem IT području i odlično znanje engleskog jezika. Oni koji završe ovaj master program na tržištu će biti vrlo konkurentni kao software inžinjeri, programeri, IT security specijalisti, software developeri, web ili mobile devoperi itd.

Zavisno od kvalifikacije kandidata, za bh. studente postoji mogućnost pune i djelimične stipendije.

Profesor Nils Kalstad, šef Instituta za informacijsku sigurnost i komunikacijske tehnologije na NTNU ističe da je upravo ovaj program osmišljen za one studente koji žele za dvije godine da dobiju odličnu edukaciju ali i bolje iskustvo u praksi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje