Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada SAD-a o raspadu BiH: Nije bitno nečije mišljenje, bitne su činjenice, entiteti nemaju budućnost van ove zemlje

Preuzmite sliku

Vijest da je predsjednik Slovenije, Borut Pahor, prilikom nedavne posjete našoj zemlji postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH o mirnom razlazu unutar BiH, uzburkala je strasti na domaćoj političkoj sceni.

Nakon izjave člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, u kojoj je potvrdio da je slovenački predsjednik postavio ovo pitanje, istu stvar je potvrdio i drugi član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Ambasada SAD-a u BiH je dala svoj komentar na ovu situaciju:

– Nećemo špekulisati o navodnim izjavama stranog državnika. Stav SAD po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom, navode iz Ambasade SAD-a.

Dodali su da je svaka razgradnja BiH kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, rečeno je iz Ambasade SAD-a.

Iz američke ambasade su poručili da nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

– Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH, zaključili su. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje