Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada SAD-a: Negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca neprihvatljivi

Preuzmite sliku

Negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju, navodi se u izjavi iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Izjava je objavljena nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko objavio odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se uvode kazne za negatore genocida, ratnih i zločina protiv čovječnosti pravomoćno presuđenih na relevantnim sudovima.

Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom, navode iz Ambasade SAD-a.

“Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda. Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju.”

Dodaje se kako SAD podržava sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na web-stranici Ureda visokog predstavnika u BiH danas je objavljena odluka kojom je dopunjen Krivični zakon BiH odrebama o zabrani negiranja genocida, ratnih i zločina protiv čovječnosti koji su prevomoćno presuđeni pred relevantnim međunarodnim sudovima i sudom u BiH. Dopunom KZ-a BiH predviđene su kazne zatvora za one za koje se dokaže da su počinili navedena krivična djela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,