Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada Rusije u BiH: Ukrajinski neonacisiti koriste žrtve kao živi štiti

Preuzmite sliku

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da Rusija, uprkos svim “jadnim intrigama zapadnih partnera” i dalje ostaje garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zalažemo se za to da narodi i građani zemlje sami odlučuju o svojoj sudbini. Dok su pojedini samozvanci, prekršivši sve aspekte Daytona, odlučili da upadnu u jednu tako delikatnu sferu kao što je formiranje – i to sigurno, po svojoj ružnoj slici i prilici – nacionalnog identiteta i samosvijesti”, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade su istakli da Rusija, uprkos izjavama i akcijama nekih političara, strpljivo nastavlja da smatra BiH prijateljskom državom. To se odnosi, kako se navodi, i na saradnju u oblasti goriva i energije, čija je važnost, kao što je već očigledno, postala jasna stanovnicima mnogih zemalja.

“Ne zadirajući u ustavna ovlaštenja onih predstavnika političke elite BiH koji SAD smatraju dokazanim prijateljem, još jednom ih pozivamo da nepristrasno sagledaju licemjerno, agresivno i sebično djelovanje Vašingtona u međunarodnoj areni. Zajedničko u njihovim poduhvatima je da je vladar spreman da odbaci svakog vazala koji je iscrpio svoju potrebu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade su istakli da je zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a Laura Cooper izručila porciju “antiruskih insinuacija koje su već postale dosadne”.

U saopštenju se navodi da je Ambasada upoznata o sadržaju intervjua Cooperove za “Oslobođenje”, poručivši njoj i njenom rukovodstvu da Ruska Federacija ima sve neophodne kapacitete da adekvatno obezbijedi svoje nacionalne interese i zaštiti svoju bezbjednost.

“Deklarisani ciljevi ‘specijalne vojne operacije’ u Ukrajini sigurno će biti ispunjeni. Umjesto kukanja o nevinim žrtvama koje ukrajinski neonacisti namjerno koriste kao ljudski štit, bilo bi bolje da Vašington učini pritisak na režim u Kijevu da prihvati ruske uslove”, poručuje se u saopštenju.

Iz Ambasade Ruske Federacije napominju da SAD i njihovi sateliti vode hibridni rat protiv Rusije “do posljednjeg Ukrajinca”.

“Čitaoci nisu čuli apsolutno ništa od saosjećajne Laure Cooper o barbarskom bombardovanju civilnih objekata u Donjecku i Lugansku od ukrofašista, i to uz upotrebu američkog oružja, usljed čega ginu nevini civili, uključujući djecu”, ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade napominju da je američki sistem u dubokoj krizi i da nekontrolisanim štampanjem triliona dolara koji podstiču korupciju, nažalost, i dan danas pogađaju mnoge ljude.

U saopštenju je istaknuto da, međutim, tužan završetak već instinktivno predviđaju pojedini istaknuti političari na Zapadu, uz podsjećanje na izjavu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira koji je nedavno najavio neminovan kraj epohe prevlasti i dominacije Zapada i formiranje policentričnog svjetskog poretka.

Cooperova je za “Oslobođenje” rekla da bi se rusko subverzivno djelovanje na Balkanu moglo pojačati u budućnosti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,