Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik razgovarali o značaju posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o značaju Dodikove posjete Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su razgovarali i o Vučićevoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, kao i o značajnijoj podršci Srbije Republici Srpskoj, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije. Dogovoreno je da Srbija intenzifikuje svoju podršku Republici Srpskoj, a na zahtjev Dodika, Srbija će posebnu i veliku podršku pružiti opštinama Кostajnica, Кozarska Dubica, Nevesinje i Drvar. Riječ je o manje razvijenim opštinama Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koje su dijelom stradale u posljednjim zemljotresima, a ta mjesta su od posebnog strateškog značaja za cjelokupan srpski narod.

Vučić je rekao da će Srbija pomoći i da će uvek biti uz svoj narod zapadno od Drine, poštujući međunarodne zakone i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Također, dvojica sagovornika su ocijenili da srpski narod u sferi politike, ekonomije, a posebno kulture i obrazovanja, mora da pruži što jedinstveniji odgovor na savremene izazove. U skladu sa tim, Vučić i Dodik dogovorili su učešće stručnjaka iz Republike Srpske u zajedničkom pisanju udžbenika iz srpskog jezika, historije i geografije za teritorije Srbije i Republike Srpske.

Dodik se posebno zahvalio Srbiji na vakcinama koje je donirala Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Članovi Predsedništva BiH trebalo bi sredinom marta da putuju u Tursku, a povod je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje