Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Alarmantno stanje u BiH: Tehnički neispravno 75% vozila upućenih na vanredni pregled

Preuzmite sliku

U prvoj polovini godine u RS-u su na vanredni tehnički pregled upućena 943 vozila, od kojih je 707 ili 75% bilo tehnički neispravno, zbog čega su preventivni pregledi jako važni, rečeno je na početku preventivne kampanje “Vozite li tehnički ispravno vozilo – provjerite”.

Pomoćnik ministra za cestovni saobraćaj RS-a Dragan Stanimirović rekao je da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija sudjeluje u svim kampanjama koje za cilj imaju povećanje sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

– Tehnički pregled predstavlja obvezan dio preventive za sigurno odvijanje saobraćaja, a resorno ministarstvo apelira na vozače da, s obzirom na to kako je sezona godišnjih odmora, u idućem razdoblju preventivno pregledaju vozila kako bi smanjili eventualne negativne posljedice u saobraćaju – rekao je Stanimirović.

Istaknuo je da su najčešće neispravnosti na vozilima registrovane na uređajima za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, dijelu koji se tiče sustava za upravljanje te na sustavima za kočenje.

Načelnik Јedinice policije za sigurnost saobraćaja u Upravi policije MUP-a RS-a Goran Amidžić rekao je da je prošle godine u RS-u registrovano 437.460 vozila, što je za 4% više u odnosu na 2020. Naglasio da su u prvih šest mjeseci ove godine na izvanredni tehnički pregled upućena 943 vozila, od kojih je 707 ili 75% bilo tehnički neispravno.

– 90 vozača, odnosno oko 9,5%, odbilo je se odazvati vanrednom tehničkom pregledu i jasno je da su to učinili jer sumnjaju u to da su njihova vozila tehnički neispravna – rekao je Amidžić. Starost vozila na cestama RS-a je oko 17,3 godina, više od 45% starije je od 20 g., dok je oko 90% starije od 10 g. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,