Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aktivisti priredili performans ispred deponije Uborak

Preuzmite sliku

Nezadovoljni odnosom ministrice okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Edite Đapo i nadležnog federalnog inspektora Ejuba Salkića, za koje tvrde da nisu ispunili nedavno data obećanja, aktivisti okupljeni u Udruženje “Jer nas se tiče“ iz Mostara, priredili su performans ispred deponije Uborak.

 • Njihov ključni zahtjev je izmještanje deponije s ove lokacije, nakon što Javnom preduzeću Deponija nije produžena okolinska dozvola još koncem prošle godine.

  Ipak, uslijed vanrednih okolnosti i pandemije koronavirusa, na Uborku se krenulo s iskopavanjem nove, treće jame za odlaganje, i to, kako kažu aktivisti, mimo zakona i propisa. Današnji performans činila su dva “strašila“.

 •  

  “Nedavno smo odaslali urgenciju sa ciljem da reaguju zbog nelegalnih radnji na Uborku, međutim već deset dana nas ignorišu, ne reaguju, niti šalju bilo kakav odgovor. Tako smo došli na ideju o strašilima koja ih predstavljaju. Strašila u hercegovačkim poljima tjeraju štetočine, a naš je cilj da se štetočine otjeraju i od Uborka”, izjavio je predsjednik udruženja Omer Hujdur.

 • Dodao je i kako je u javnost dospjela dezinformacija da će Đapo i Salkić danas biti kod Uborka, te da je vjerovatno došlo do zabune zbog performansa.

  Dodao je i da aktivisti nemaju nikavih informacija o novoj lokaciji, iako su se u posljednje vrijeme svima obraćali.

  “Ignorišu nas sa svih nivoa vlasti. Vidjeli ste, ni ministrica nije upoznata, a ovdje se već odlaže smeće. Sačekat ćemo još dan ili dva, a zatim reagovati. Opet smo spremni blokirati deponiju”, dodao je Hujdur.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,