Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akteri afere “Respiratori” na viberu tračali jedni druge: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”

Preuzmite sliku

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužilac Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili malovi te viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog štaba CZ, piše Avaz.

U jednoj poruci Novalić kaže: “Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati”.

Ganibegović na to kaže za Solaka: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”.

Šta misle Hrvati

Novalić dodaje: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak”.

Kalajdžić piše: “Mujica se prodaje za 100 maraka”.

Radi se o porukama od 24. marta 2020. u kojima je prema stavu Tužilaštva BiH vidljivo iniciranje Novalića da smjeni Federalni krizni štab jer, kako je naveo u jednoj od prepiski, “ima previše mekušaca”.

– Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve – naveo je u jednoj od poruka Novalić, a na to mu Kalajdžić odgovara: “Mi moramo sve izmjeniti u Kriznom štabu i preglasati sve što treba”.

Novalić je dodao: “Treba i Solaka smijeniti”. Nakon toga je Novalić konstatirao “da ja imam na raspolaganju 20 miliona rasporedio bih ih po kantonima i smirio situaciju”.

Tužilac Pašić je prezentirao i izvod iz “whatsapp” prepiske Hodžića i svjedokinje inicijala K.M.

Ponuda bez pokrića
– Daj mi odmah za ovo ponudu – šalje Hodžić K.M., a u prilogu poruke se nalazi plan potreba FZZJ u PDF formatu koju je Novalić proslijedio vlasniku “Srebrene maline”.

K. M. mu odgovara: “Evo idemo,idemo”.

Komentar tužioca Pašića na ove dokaze bio: “Časni sude, u ovom periodu Hodžić na stanju u svojoj firmi nije imao ništa od medicinske opreme”.

Zanimljiva je bila i komunikacija od 3. aprila 2020. između Ganibegovića i Solaka, a koju su izuzeli istražitelji SIPA-e.

– Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo svakako nije dobro izračunato, nije 3.399.000, već 4.212.000. Ne treba nam ovo sve, jer sam kupio vizire i ne trebaju nam naočale – napisao je Ganibegović Solaku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje