Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija Lutka: Osuđeni na ukupno oko 100 godina zatvora

Preuzmite sliku

Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je krivim 13 optuženih iz predmeta “Lutka” zbog organizovanog kriminala i više krivičnih djela i osudilo ih na oko 100 godina zatvora, potvrdili su iz Tužilaštva BiH.

Prvostepenom presudom iz septembra 2016. godine Bojan Cvijan i još 12 osoba je osuđeno na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora, a iz Tužilaštva BiH su pojasnili da su dvojici optuženih kazne smanjene za po šest mjeseci zatvora, javlja BIRN.

Cvijan je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, a Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina su dobili po osam godina zatvora.

Ljubiša Lalović i Azim Kajević su istom presudom osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Elvis Tahirović i Elvis Zlatić na po tri, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Oni su osuđeni kao članovi grupe koja je djelovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

Grupa je proglašena krivom za više teških krivičnih djela, među kojima su ubistvo Borisa Govedarice u avgustu 2007. u Istočnom Sarajevu, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u januaru 2008. na Palama, Zorana Goluba Čarlame ispred njegovog kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu u augustu 2008. godine, kao i pokušaj ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.

Proglašeni su krivim i za višemilionske pljačke transporta novca Pavlović banke i Privredne banke i Pošte, pokušaj pljačke transporta Nove banke i razbojništvo u sarajevskoj Pošti 2 na Željezničkoj stanici.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je skoro u potpunosti potvrđena prvostepena presuda i da su zadovoljni pravosnažnom odlukom u jednom od najsloženijih predmeta, koji su procesuirani u postdejtonskoj BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,