Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Akcija “Dijamant”: Predložen pritvor za petoricu pripadnika narko-bande, objavljena i njihova imena

Preuzmite sliku

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja svih osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba u predmetu kodnog naziva “Dijamant”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopćenju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, radi se o osobama: Nikolić Miloš, rođen 1993. godine u mjestu Sokolac, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Hodo Jasmin, rođen 1996. godine u Sarajevu, Lugonja Dalibor, rođen 1980. godine u Sarajevu, Kajanija Ehvad, rođen 1995. godine u Sarajevu i Osmić Haris, rođen 1992. godine u Splitu, Hrvatska.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Tužiteljstva BiH i SIPA i osumnjičeni su da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa ciljem krijumčarenja i plasiranja na ilegalno narko-tržište u BiH, veće količine opojne droge “speed”, kako bi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

U opsežnoj akciji tužiteljstva i policije, osumnjičeni su otkriveni, locirani i lišeni slobode, nakon čega su dovedeni postipajućem tu​žitelju, te ispitani u prisustvu odvjetnika.

Mjera pritvora predložena je kako bi se osiguralo neometano vođenje istrage, zbog opasnosti od bjekstva određenih osumnjičenih, te kako osumnjičeni ne bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja kaznenih djela u ovom predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje