Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija “Brend”: Bit će zatraženo udaljenje svih osumnjičenih sa obavljanja dužnosti carinskih poslova za vrijeme trajanja postupka

Preuzmite sliku

U okviru predmeta bit će zatraženo udaljenje svih osumnjičenih sa obavljanja dužnosti carinskih poslova za vrijeme trajanja postupka.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH, prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 osumnjičenih carinskih službenika, lišenih slobode u akciji „Brend“, koju su po nalogu Tužiteljstva BiH realizirali pocijski djelatnici SIPA uz potporu i asistenciju entitetskih policijskih agencija.

Za sve osumnjičene bit će zatraženo udaljenje sa obavljanja dužnosti za vrijeme trajanja postupka, a također bit će predložene i mjere zabrane koje za pojedine osumnjičene uključuju kućni pritvor, obvezno javljanje nadležnom policijskom organu, kao i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela primanja dara ili drugih oblika koristi (čl. 217. KZ BiH), zlouporabe položaja ili ovlasti (čl. 220. KZ BiH) te udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZ BiH).

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi, da su prilikom uvoza robe u BiH, navedeni osumnjičeni duži vremenski period, sudjelovali u nezakonitom propuštanju teretnih transporta robe koja je ulazila u BiH, za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu carinskim prihodima i budžetu BiH i na taj način nanosili štetu svim građanima.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,