Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Akademik Muhamed Filipović dobiva most u Sarajevu?

Preuzmite sliku

Almedina Zukorlić Pašalić, vijećnica u Starom gradu Sarajeva, objavila je danas kako je usvojena inicijativu o dodjeli naziva mostu preko puta Vijećnice po imenu prof. dr. Muhameda Filipovića, koja će biti upućena Gradskom vijeću.

“Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojena je inicijativa vijećnice Naroda i Pravde Almedine Zukorlić Pašalić o dodjeli naziva mostu preko puta Vijećnice, koji nema još uvijek zvaničan naziv, po imenu prof.dr. Muhameda Filipovića. Inicijativa će biti proslijeđena Gradskom vijeću Grada Sarajevo na dalje postupanje”, napisala je Zukorlić Pašalić na zvaničnom Facebook profilu.

Ona je istakla kako još iz perioda drevne Bosne “možemo govoriti o kultu pismenosti i znanju srednjovjekovnih Bošnjaka i o tome da su Bošnjaci narod knjige i znanja. U historijskim izvorima se spominje postojanje Bosanskog Univerziteta, što ukazuje na najviši nivo pismenosti i kulture Bošnjaka čiji je najznačajniji reprezent modernog doba rahmetli akademik Muhamed Filipović”.

Akademik Filipović je neprocjenjivo važan za kontinuitet državotvornosti Bošnjaka, razvoj države i društva, ali i diplomatije i politologije s obzirom na njegov zapaženi angažman ambasadora u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, dodala je vijećnica.

“Općinsko vijeće Stari Grad je danas pokazalo visok stepen spoznaje i razumijevanja historije naše zemlje i spremnosti za poštovanje tradicije i ideala društva kojem pripadamo. Zahvaljujem kolegicama vijećnicama i kolegama vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu i time okončali moju borbu na općinskom nivou za posthumno poštovanje i vrednovanje lika i djela rahm. akademika prof.dr. Muhameda Filipovića”, kazala je Almedina Zukorlić Pašalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje