Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ajdinović: Federalni sanitarni inspektori izrekli 34.308 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da su zaključno sa 8. majem 2020. godine federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali ukupno 34.308 rješenja o stavljanju lica u izolaciju na 14 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji BiH u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH i FBiH“, naglasio je Ajdinović.

Podsjetio je da su od 15. marta 2020. godine, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni na 14 graničnih prelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH.

“Zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protivepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH. Zaključno s danom 8. majem 2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 34.308 rješenja o stavljanju lica u izolaciju na period od 14 dana. Za kategorije lica iz nove naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, koja se primjenjuje od 24. aprila 2020. godine, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prelazima izdali 985 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 725 rješenja o izolaciji, te 203 rješenja za vozače, 20 rješenja za pogranične i 37 za prekogranične radnike“, istakao je Ajdinović.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 3.787 lica – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 383 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

“Inspektorat RS je dostavio podatke o 102 lica kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 451 vozača koji imaju prebivalište u FBIH. Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 11 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH“, rekao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima danas ističu mjere iz 797 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 27.922 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

“Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavamo da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva”, zaključio je Ajdinović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,