Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ajanović: Radi izrazite štetnosti nargila i šiša po zdravlje neophodno je što prije usvojiti zakon

Preuzmite sliku

Bosanska stranka izdala je saopštenje za javnost u povodu neodgovornog odnosa federalnih izabranih zvaničnika i političkih stranaka u odnosu na zaštitu zdravlja djece i odraslih koji konzumiraju nargilu i šišu.

Neodgovoran odnos federalnih izabranih zvaničnika i političkih stranaka u odnosu na zaštitu zdravlja djece i odraslih, ogleda se i u činjenici da je još u julu 2018. godine upućen u proceduru Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a u cilju zabrane korištenja nargile, šiše i ostalih zlopopularnih proizvoda od strane maloljetnika, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Zakonom se definiše vodena lula kao naprava za pušenje, a nargila, šiša i ostali slični proizvodi kao duhanski proizvodi, što znači njihovu zabranu i ograničenje upotrebe, reklamiranja, promocije, kao i pristupa maloljetnim licima, uz osnivanje federalne komisije za kontrolu upotrebe.

Zakonom se, takođe, reguliše sastav proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere i nadzor nad provođenjem zakona, a radi zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i odraslih.

Radi izrazite štetnosti nargila i šiša po zdravlje zbog toksičnosti i izazivanja teške ovisnosti, te opšte pošasti korištenja nargila i šiša od strane maloljetnika, neophodno je što prije usvojiti navedeni zakon, kako bi se spriječile dalje štetne posljedice po zdravlje stanovništva, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje