Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Agrokor duguje najmanje 250 miliona KM dobavljačima u BiH

Za sutra, 11. april, najavljen je sastanak članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  sa predstavnicima firmi kćerki Agrokora u BiH.

Tema sastanka su eventualne posljedice koje mogu nastupiti u Bosni i Hercegovini.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je Agrokor prema dobavljačima dužan najmanje 250 miliona konvertibilnih maraka. Pojasnio je da se radi o nezvaničnim informacijama kojima raspolaže Vijeće ministara BiH.

Prema riječima Šarovića, današnja obaveza Konzuma BiH i drugih kompanija u sastavu Agrokora jeste sačinjavanje analize o situaciji u kojoj se nalaze, ali i informacije o stanju sa radnom snagom.

Sastanku sa direktorima firmi Agrogora u BiH ispred Vijeća ministara će prisustvovati Šarović, predsjedavajući Denis Zvidić.

Ranije je Vlada Federacije BiH usvojila Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o mogućim štetnim posljedicama zbog finansijskih problema koncerna Agrokor iz Hrvatske.

Iz Vlade je saopćeno da je potrebno uključiti više institucija za prikupljanje podataka koji se tiču izmirenja obaveza po osnovu javnih prihoda, uposlenicima Konzuma BiH i povezanim društvima, kao dobavljačima i povjeriocima.

Prema riječima Šarovića, interes BiH se ogleda u tome da se stabilizira stanje u firmama Agrokora u BiH i normalno nastavi sa radom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje