Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Agius: Da se Praljak nije javno ubio, niko ne bi znao da je ratni zločinac

Preuzmite sliku

Uoči 30. godišnjice od početka opsade grada Sarajva, u zemlji boravi i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i prvi izabrani sudac u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius.

U intervjuu za N1 govorio je o svom ličnom putu do, za njega neočekivanog mjesta, sudije ICTY-a, ali i o višedecenijskom iskustvu na slučajevima ratnih zločina na prostoru Balkana.

Agius je komentirao i incident u slučaju Praljak. Ratni zločinac Slobodan Praljak ispio je otrov u haškoj sudnici nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zajedno sa još petoricom bivših lidera tzv. Herceg-Bosne.

Da nije počinio samoubistvo u sudnici tako javno, malo ko van Hrvatske i Bosne i Hercegovine bi znao da je on presuđeni ratni zločinac. Ovako, cijeli svijet zna.” – rekao je Agius.

Sud je utvrdio da je Praljak bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Prvostepenom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tokom čitanja presude, Praljak je ustao, rekao da on nije ratni zločinac nakon čega je popio otrov za koji i dalje nije poznato kako ga je unio u sudnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje