Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Agent BIA-e u Potočarima izgubio mobitel, pronađeni podaci otkrivaju novi trag

Preuzmite sliku

Tokom istrage o napadu na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića pronađen je mobilni telefon agenta Bezbjednosno-informativne agencije, saznaje BHRT iz izvora bliskih istrazi. U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića.

Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze.

Dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigao je SMS sljedećeg sadržaja:

“Jeste li stigli u Skelane?”

Ova poruka je problematična jer Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko tog graničnog prelaza. Skelani su bili alternativni pravac, samo u slučaju incidenta.

Vidjevši sadržaj pronalazač se prestrašio i bacio telefon u smeće. Proteklih dana posjetioci Memorijalnog centra u Potočarima bili su svjedoci velikih količina smeća koncentriranih na nekoliko lokacija u bivšoj fabrici akumulatora. Smeće nije odvezeno na deponiju upravo zbog istražnih radnji koje se provode u ovom slučaju.

U telefonskom imeniku registrirano je nekoliko nadimaka, a u galeriji su fotografije i video snimci iz Potočara, screanshot fotografije sa Facebook profila izvjesnog Senada, sina Ćazima iz Novog Pazara, nastanjenog u Svetosavskoj ulici, te dosije s logom BIA-e na kojem se nalaze lični podaci navedene osobe.

Na drugoj fotografiji je bh. advokat D.T i nalog BIA-e na kojem stoji da agencija ima najavu da se taj advokat sprema prići premijeru Vučiću na samom ulasku u Memorijalni centar, kako bi mu izrazio dobrodošlicu sa: “Dobro došao u Srebrenicu, veliki Srbine”.

U tekstu koji se vidi u slikanoj depeši stoji da je nepoznat motiv advokatove namjere.

Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bit će izvršeno vještačenje pronađenog telefona, nakon čega bi trebalo biti jasnije da li sadržaj poruka i fotografija dovodi u vezu Bezbjednosno – informativnu agenciju i navedene osobe sa napadom na premijera Vučića. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje