Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Agencija za vodno područje rijeke Save: Očekuje se novo povećanje vodostaja na slivovima rijeka u BiH

Preuzmite sliku

Analizom hidrološko-hidrauličkih prognostičkih modela za ponedjeljak i utorak, obzirom na trenutnu hidrološku situaciju na slivovima u Bosni i Hercegovini, nivoe vode u koritima, zasićenost tla vodom, očekuje se novo povećanje vodostaja na slivu Sane, Vrbasa, Bosne, Željeznice i Miljacke, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopšteno je da prema današnjoj meteorološkoj prognozi izdatoj od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, nove padavine se najavljuju za ponedjeljak i utorak i to u zapadnim i centralnim područjima Bosne, te na sjeveru i istoku Hercegovine.

“Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području slivova Vrbasa i Bosne”, navodi se u izvještaju agencije.

Posebno se ističu nova prognozirana povećanja vodostaja na rijekama Željeznica i Miljacka, zatim područje Sarajevskog polja i duž cijelog toka rijeke Bosne.

“Na ovim područjima preporučujemo pojačan oprez kako stanovništva, tako i službi koje provode mjere aktivne odbrane od poplava”.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se 9. novembra.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez”, navode iz agencije.

Na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno se bilježi stagnacija i opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na slivu Une, Sane, Vrbasa, Bosne i Drine. Tokom dana nema novih padavina tako da će se trend opadanja nastaviti. Jedino još na hidrološkoj stanici Maglaj je dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, u toku dana se očekuje smanjenje nivoa i prestanak slanja obavještenja.

Vodostaji na dijelu toka rijeke Save u FBiH su također u porastu, ali su znatno niži od kota pri kojima se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje