Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Agencija za nadzor nad tržištem upozorava: Oprez sa igračkama i opremom za djecu, osim povreda izazivaju alergije

Preuzmite sliku

Razne vrste dječjih igračaka, dječje stolice za hranjenje, hodalice, losion za njegu djece, električne grijalice, kuhala… samo su neki od nesigurnih i neispravnih predmeta koji su u proteklih pola godine zatečeni u prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, krajem maja utvrđena je nepravilnost u radu kod predmeta električno pržilo hljeba KENO tip KE-25. Navedeni proizvod predstavlja rizik od požara i povreda jer je ulazna snaga uređaja mnogo manja od nazivne snage, dok je površina poprečnog presjeka vodiča u napojnom kabelu mnogo manja od minimalno dopuštene.

Preporuka potrošačima u upozorenju Agencije za nadzor nad tržištem BiH navodi se kako proizvod nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica te se preporučuje potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili.

Zbog opasnosti od požara i strujnog udara s tržišta se također povlači električno kuhalo JX-1010A, a jednaku opasnost od strujnog udara predstavlja i LED reflektor Sylvania, model Start Track Spot Integral, navodi se u obrazloženju na službenoj stranici Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Zbog mogućnosti iritacije kože, nedavno je s tržišta BiH naređeno povlačenje Alverde baby losiona za njegu tijela, shea puter i kamilica. Prema službenom obrazloženju, proizvod sadrži prekomjernu količinu mezofilnih aerobnih kvasaca, među kojima je Wickerhamomyces anomalus. Kod potrošača koji imaju osjetljivu kožu, ako koriste proizvod, postoji mogućnost pojave iritacije.

Opasni “ljigavci” Kad je riječ o dječjim igračkama za koje je u proteklih pola godine dana preporuka da se povuku s tržišta BiH, uglavnom se radi o tzv. ljigavcima. Među posljednjim je dana preporuka da se s tržišta povuče igračka ljigavac zeleni u čaši “Slime žele za igru gelatina”.

Migracija bora iz igračke veća je od dopuštene. Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može imati štetan utjecaj na zdravlje djece, tj. na njihov reproduktivni sistem. Kad je riječ o stolicama za hranjenje djece, one se uglavnom povlače s tržišta zbog nestabilnosti, kao i zbog mogućnosti prevrtanja djece. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje