Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu kineske vakcine Sinovac

Preuzmite sliku

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je upotrebu kineske Sinovac vakcine protiv koronavirusa, objavljeno je u dopunjenom izdanju priručnika o aktuelnostima u vezi sa vakcinama dostupnim za imunizaciju stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije je u sklopu donacije Turske u BiH stigla ta vakcina, a nakon kontrole kvaliteta, izdat je nalaz kojim je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu, čime je ta serija vakcine puštena u primjenu. U dopunjenom izdanju su podsjetili da su u BiH odobrene i vakcine Pfizer/BioNTech, ruska Sputnik V i AstraZeneca (Vaxzervia).

Agencija za lijekove, kao regulatorno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava objavila je priručnik u kome je objašnjeno šta je Covid-19, koje su osnovne karakteristike dostupnih vakcina, te kakve su njihove kontraindikacije i upozorenja o njima.

Navedeno je i da mjesta na kojima se vrši vakcinacija moraju biti opremljena anti-šok terapijom. Na dan vakcinisanja, pacijenta mora pregledati ljekar: opšti pregled i mjerenje tjelesne temperature obavezni su. Ukoliko temperatura prelazi 37 stepeni, vakcinacija se ne vrši. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje