Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Advokat Đorđe Dozet: Odajem poštovanje sudijama koje su oslobodile Jurišića

Preuzmite sliku

Nakon skoro devetogodišnje pravne bitke, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je krivice za ratni zločin Iliju Jurišića, penzionisanog pripadnika policije jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije u tuzlanskom naselju Brčanska Malta 15. maja 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvostepenom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Jurišić je bio osuđen na 12 godina zatvora, a prvostepena presuda je ukinuta, pa se Apelacioni sud morao izjasniti o ovom predmetu.

U razgovoru za AA, Jurišićev advokat Đorđe Dozet izjavio je da je oslobađanje bilo i očekivano.

Odajem poštovanje sudijama koje su ostale sudije sa velikim slovom S. Presudu još uvijek nismo dobili, očekujemo je. Samo je objavljen njen kratak sažetak na stranici Apelacionog suda. Poslije javne sjednice, oslobađanje je bilo očekivano, jer su svi dokazi upućivali na to da Sud i ne može donijeti drugačiju presudu“, rekao je Dozet.

Sinan Alić iz Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, koja je servisirala Jurišićevu odbranu, rekao je da je Jurišić trenutno kod kuće, te da će narednih dana po prvi put izaći u javnost i govoriti o svom slučaju.

Ilija je sa zebnjom iščekivao odluku Apelacionog suda. Mogu reći da je u Beogradu ostala velika sramota, a da je satisfakcija stigla u Tuzlu, jer je skinut teret s ovog grada i njegovih građana, te sa ramena Ilije Jurišića. Ogromna hipoteka visila je nad ovim gradom“, izjavio je Alić za AA.

Prema Alićevom mišljenju, predmet Brčanska Malta treba dovesti do kraja i suditi Miletu Dubajiću, bivšem komandantu kasarne u Tuzli zbog problema koje je pravio na Brčanskoj Malti.

Tužilac Milan Petrović ponovo je osramotio svoj poziv, kao što je to uradio i u Londonu nakon hapšenja Ejuba Ganića. Tada mu je sudija rekao da mu ne vjeruje“, rekao je Alić, ponavljajući da je danas veliki dan ne samo za Jurišića, nego za cijelu BiH.

Tokom suđenja, Jurišić je negirao krivicu, a na javnoj sjednici u Apelacionom sudu, 2. aprila prošle godine, poručio da se “nada da sudije neće dozvoliti da strada potpuno nevin čovjek”.

To se, ističe Alić na kraju razgovora za AA, i dogodilo. Jurišić je od danas potpuno slobodan čovjek. (Foto: e-novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje