Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Advokat Dautbegović: Od porodice Gadžun se sve krije

Preuzmite sliku

Uoči protesta za dvoipogodišnju Dženu Gadžun iz Kaknju, koji će biti organizovani naredni petak u Sarajevu, advokat oštećene porodice Almin Dautbegović za N1 je kazao da od glavne tužiteljke Kantona Sarajevo Sabine Sarajlija nisu dobili mnogo informacija, a nakon dopisa koji joj je upućen.

„Nakon izvršenog uvida u predmet, obavještavam Vas da tužilački tim, pod nadzorom zamjenice glavne tužiteljice, postupa zakonito i efikasno. Ovaj predmet je u Tužilaštvu označen kao prioritetan. (…) Tužilaštvo aktivno poduzima radnje dokazivanja, izdaje naredbe za vještačenja, te od dinamike i vremena postupanja po naredbama tužilaštva zavise i dalje radnje u predmetu“, napisala je u odgovoru Advokatskom uredu Dautbegović, glavna tužiteljka Sabina Sarajlija, koji posjeduje N1.

 • Advokat porodice oštećenih, Amile i Murisa Gadžun, Almin Dautbegović ovu situaciju komentariše za N1. Nakon tri mjeseca od smrti djevojčice, porodica ne može da dozna uzroke smrti.

  „Ne znamo u kom pravcu ide istraga, ni zašto se od porodice sve krije. U odgovoru koji smo dobili od glavne tužiteljice navode se procesni razlozi po kojima se u interesu istrage ne može reći ništa. Mada su postupajuće tužiteljice vjerovatno i same majke, nevjerovatno je kako nemaju sluha i razumijevanja da porodica želi doznati uzroke smrti. Pa i pravce djelovanja tužiteljstva – koga se namjerava optužiti?“, izjavio je Dautbegović.

  Ova situacija je stvorila uvjerenje kod porodice da nešto nije u redu te, kako kaže advokat, navela na proteste kojim bi se ostvario pritisak na postupajuće tužiteljice da obavijeste porodicu od čega je nastupila neočekivana smrt djevojčice.

  „Ja odustati neću!“

  „Zadnji odgovor iz tužilaštva je bio da nema novih informacija. Ja odustati neću! Svim silama ću se boriti. Odgovarati će krivci za ono što su mi uradili. Za mene su svi krivi koji su bili u tom lancu dok se suprotno ne dokaže“, rekla nam je majka Amila.

  Protest se organizuje putem društvenih mreža.

  Očekujem da će se odazvati mnogi jer mi se više ne borimo samo za našu Dženu. Nje više nema. Borimo se za pravdu i za ostalu djecu da ih ne stigne ista sudbina. I narod bi trebao da se odazove zbog svoje djece“ , istakla je za Dženina majka.

  Organizatori protesta za Dženu podržavaju mnogi. Među njima je i porodica Memić. Arijana Memić, sestra Dženana Memića čija smrt nije razjašnjena već šestu godinu oglasila se na svom Facebook profilu. Pozvala je građane da se pridruže protestu.

  „Nezadovoljni dosadašnjim radom/neradom Tužilaštva KS, primorani su pravdu tražiti na ulici. Podržavamo njihovu borbu i nastojanje da saznaju istinu. Mi ćemo u petak biti uz njih. Pozivamo vas da nam se pridružite, da pozovete vaše prijatelje i podijelite objavu kako bi što više ljudi vidjelo”, napisala je Arijana Memić.

  Okupljanje za Dženu Gadžun je planirano u petak, 18. februara u 14 časova ispred BBI centra, a nakon toga odlazak pred Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje