Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Adisada Dudić na “Maršu mira”: Imala sam pet godina kada se sve to dešavalo…

Preuzmite sliku

Adisada Dudić (25) ovogodišnjem “Maršu mira” pridružila se sa ocem Mirsadom, sestrama Zumretom i Mujesirom, te sa nekoliko svojih američkih prijatelja koji su se odlučili za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i učestvovanje u ovom pješačkom pohodu, nakon što je Adisada nedavno u Njujorku najvišim zvaničnicima Ujedinjenih naroda pričala o genocidunu Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Odjevena u crnu majicu sa brojem 8.372 na srcu, koji simbolizira broj tragično stradalih Srebreničana, Dudić korača prema Potočarima.

 • adisada-dudic-na-marsu-mira-negiranje-srebrenickog-genocida-nece-uciniti-da-on-nestane4-20150709
 • Korak po korak ona pješači istim stazama kojima je prije 20 godina oko 15.000 dječaka i muškaraca pokušalo doći do slobodne teritorije. Usljed granatiranja i kiše metaka kojima su neprijatelji obasipali kolonu ljudi, mnogi su poginuli, a preživjele žrtve se suočavaju sa negiranjem genocida, što im nanosi novu bol.

  “Ja sam iz Osmača, malog mjesta kod Srebrenice. Imala sam pet godina kada se sve to dešavalo. Sa sestrama i majkom bila sam u izbjeglištvu u Sloveniji, a kasnije smo se vratili u Tuzlu. Iako nisam bila u Srebrenici kada su se sve te strahote dešavale, slušala sam priče od preživjelih članova moje rodbine i znam šta se tamo desilo. Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica znali su šta je planirano. U Srebrenici, koja je proglašena zaštićenom zonom, oni nisu zaštitili civile i ostavili su narod, te dozvolili da zločinci počine genocid˝, izjavila je Dudić.

  Ona se u Washingtonu bavi advokaturom, radeći u velikoj pravnoj kompaniji ˝Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy˝, a 2011. godine je dobila nagradu ˝Freeman Award˝ za građanska i ljudska prava.

  Prema mišljenju koje je Dudić također glasno i jasno iznijela prilikom obraćanja na UN-ovoj komemoraciji za Srebrenicu, uopće nije sporna pravna kvalifikacija djela iz jula 1995. godine.

 • adisada-dudic-na-marsu-mira-negiranje-srebrenickog-genocida-nece-uciniti-da-on-nestane3-20150709
 • ˝Srebrenica nije masakr, stradanje ili zločin, nego genocid i ne treba se nazivati nikako drugačije nego srebreničkim genocidom, što je i pravno dokazano. To je jasno, jer na tako malom prostoru ubijene su hiljade ljudi, dok je desetine hiljada raseljenih osoba. Negiranje genocida neće učiniti da on nestane. Kazala sam im da ako ne razumiju da je to genocid i ako neće stati uz preživjele žrtve, onda zaista ne shvatam šta je smisao UN-a˝, naglasila je Dudić. (Tuzlanski.ba/AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje