Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Abazović predvodi delegaciju Vlade Crne Gore 11. jula u Potočarima

Preuzmite sliku

Stav Vlade Crne Gore o genocidu u Srebrenici je nedvosmislen, saopćio je premijer Dritan Abazović, dodajući da će predvoditi delegaciju crnogorske Vlade 11. jula na komemoraciji u Potočarima.

Kako je saopćeno iz Vlade, Abazović je ugostio rukovodstvo Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zajedno sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Članovi delegacije Organizacionog odbora zahvalili su Abazoviću na prijemu, podsjetivši na značaj njegove prošlogodišnje posjete Potočarima, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini.

Tim povodom je, kako se dodaje, Organizacioni odbor na čelu sa Hamdijom Fejzićem pozvao je Abazovića da i ove godine, prisustvuje komemoraciji 11. jula u Potočarima.

– Gosti su zahvalili na tome što je peta sjednica 43. Vlade počela minutom šutnje povodom sjećanja na deportaciju muslimanskih izbjeglica u Herceg Novom 1992. godine – kaže se u saopćenju.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da žrtve genocida u Srebrenici zaslužuju najveći pijetet i da tragični događaji iz prošlosti služe kao važna lekcija, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali u budućnosti.

– Predsjednik Vlade je istakao da je stav Vlade o genocidu u Srebrenici nedvosmislen, naglasivši da će i ove godine 11. jula predvoditi delegaciju Vlade na komemoraciji u Potočarima – navodi se u saopćenju.

Sagovornici, kako se dodaje, zaključili su da suživot, međusobno uvažavanje i poštovanje sjećanja na sve žrtve nedvosmisleno je rješenje za evropsku budućnost Zapadnog Balkana. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje