Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
strajk-info
Preuzmite sliku

16. septembra štrajk upozorenja u svim školama u Federaciji BiH (VIDEO)

Prosvjetni radnici u Tuzlanskom kantonu održat će narednih dana štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u Tuzlanskom kantonu bit će najvjerovatnije održan naredne sedmice. Radi se zapravo o podršci i solidarnosti sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona u kome djeca još nisu sjela u školske klupe. U sindikatima obrazovanja Tuzlanskog kantona kažu da od viših organa čekaju potvrdu o tačnom datumu prekida nastave.

Štrajk upozorenja sa važećim kolektivnim ugovorom je obustava nastave i svih ostalih poslova u skladu sa sporazumom o minimumu poslova na pola sata ili sat vremena, zavisno kakva će odluka biti. To je utvrđeno kolektivnim ugovorima i Zakonom o štrajku”, kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

Iako je školska godina u Tuzlanskom kantonu počela prošle sedmice, brojni su problemi u nastavi. Konkursna procedura za prijem nastavnika još nije završena, tvrde u sindikatima obrazovanja.

Nije konkursna procedura još uvijek do kraja završena. Po podacima koje mi imamo sa terena još uvijek se s određenim zaposlenicima nisu zaključili ugovori s prvorangiranim s lista”, ističe on.

U resornom ministarstvu naglašavaju da su tome razlog i sami nastavnici, odnosno pojedinci.

Mi imamo i određene kolege koji vrše malverzaciju sa svojim angažmanom, odnosno naprimjer on je prvi u više škola i sada pravi računuci gdje da bude zaposlen ili ne. Tu imamo problema, ali i to ćemo riješiti”, kaže Izet Jagodić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Upravo problemi oko prijema nastavnog kadra, koji traju tokom cijelog ljeta veliki su izazov za uposlene u obrazovanju, a početkom školske godine zbog toga najviše trpe djeca, odnosno učenici.

Imamo slučajeva gdje u prvom, drugom razredu se promijeni po tri, četiri ili pet učitelja. To je izuzetan emotivni šok za tu djecu, da ne pričamo o kvaliteti nastave kad su viši razredi u pitanju gdje se u toku školske godine promijeni po tri, četiri nastavnika ili profesora na nekom predmetu”, riječi su Terzića.

Kompletan obrazovani sistem trpi zbog prevelikog broja pozicija koje se raspisuju svake godine na konkursima, kaže Terzić. Zbog toga je potrebno raditi na tome da se određeni broj ljudi trajno zbrine. Za te kadrove uistinu postoji potreba, tvrdi on. I resorni ministar Jagodić je optimističan po ovom pitanju.

”Mislim da ćemo već iduće godine biti u stopostotnom kapacitetu, što se tiče nastavničkog kadra”, naglašava ministar Jagodić.

Ukoliko se do naredne godine zbrine taj kadar, kako je i obećano, odnosno ako se smanji broj onih koji godinama idu po konkursima, bit će lakše urediti tu oblast, navode u sindikatima. Bit će to na zadovoljstvo učenika i roditelja ali i učitelja i nastavnika. (A.Ćebić /RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje