Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

100 najpopularnijih ženskih imena u Federaciji BiH u 2016. godini

Preuzmite sliku

Ove godine Amina nije na prvom mjestu najčešće nadijevanih imena curicama u Federaciji BiH. Koja imena joj prave društvo na listi najpopularnijih? Koje ime je potisnulo Aminu sa trona? Ovdje Vam nudimo listu sa top 100 najčešće davanih imena djevojčicama u BiH u 2016. godini i njihovo značenje. Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH.

Žensko ime 2016. godine u Federaciji BiH je Jasna.

U principu se nisu desile nikakve velike promjene na top listi. Imena koja su već godinama u prvih 10 su i ove godine tu. Malo su se ispremještala, ali nikakvih velikih iznenađenja na listi nema ni ove godine. Esma je opet među prvih 10 (pomak sa 12. mjesta od proše godine). Mjesto joj je ustupila Ajla koja se pomjerila iz počasne desetorke na 12. mjesto.

Amina i Emina medju prvih 10 imena

Ime Amina je arapskog porijekla (‏آمنة‎ ) i  veoma je često ime među muslimanima. Razlog za to je da je mati poslanika Muhameda a.s. nosila ovo ime. Značenje imena Amina je  vjerna, poštena, pouzdana i sigurna a takođe se prevodi i kao “žena mira i harmonije”. Na trećem mjestu najpopularnijih imena ove godine a i proteklih nekoliko godina se nalazi i ime Emina, koje je u stvari kod nas poznatija i učestalija varijanta ovog istog imena, te ima i isto značenje. Emina je za razliku od ostalih imena na listi bilo voma rasprostranjenio na teritoriji Bosne i Hercegovine oduvijek.

Medžnun i Lejla

Još jedno ime od ovih 10 na listi je takođe već veoma dugo zastupljeno na našem podneblju, a to je ime Lejla. Ime Lejla je arapskog porijekla i znači ” tamna noć, veče “. Pretpostavka je da je ovo ime preuzeto iz popularne arapske legende o Medžnunu (značenje imena: bezuman, lud), tj. o momku koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku starješine susjednog plemena. Priča ” Medžnun i Lejla” je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

I za kraj izdvajamo sa top liste ime Klara. 

Ovo je popularno njemačko ime, a izvornog je iz latinskog “clarus” što znači “jasna, čista, svijetla”. Klara zvuči lijepo, ali zar Jasna ne zvuči baš ni malo lijepo?! Naime ime Jasna ima potpuno isto značenje, razlika je u tome što je korijen Jasninog imena u našem jeziku. Jasna se nažalost nije našla niti među prvih 1104 imena, koliko ih je po statistici upisano u knjige rođenih ove godine!

A rođene su između ostalih: Emi, Emili,Emeli, Emali,Emily, Emmily, Emila, Emmila i po jedna Xu Xuang Tong i Zejnep Nur.

Ovo je 100 najpopularnijih imena prošle godine u FBiH: 

Sara
Amina
Lamija
Merjem
Esma
Lejla
Asja
Ema
Emina
Ajna
Nejla
Ajla
Hana
Adna
Amna
Ajša
Alina
Sajra
Ana
Ilma
Lana
Ena
Džana
Zara
Marija
Dalia
Iman
Amila
Mia
Naida
Petra
Džejla
Nejra
Ajlin
Una
Alejna
Elma
Medina
Nedžla
Sumeja
Dalila
Iva
Marta
Asija
Anida
Dalal
Melina
Fatima
Azra
Emma
Aiša
Uma
Berina
Farah
Lena
Lucija
Aylin
Ejna
Nadija
Sarah
Lejna
Nadja
Lajla
Tajra
Hatidža
Klara
Ilhana
Lorena
Nahla
Amra
Edina
Erna
Majra
Šejla
Nora
Anđela
Dalija
Ella
Lara
Selma
Zana
Eva
Jasmina
Karla
Maida
Merima
Nadina
Elena
Matea
Rita
Katarina
Laura
Merjema
Najla
Ajra
Magdalena
Nađa
Lea
Zejneb

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,