Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Poklon reisu-l-uleme Kavazovića petom djetetu porodice Hrustanović

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poslao je poklon petom dijetu srebreničkog imama Ahmeda ef. Hrustanovića i njegove supruge Nudžejme, prenosi Anadolu Agency (AA).

Voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Safija Malkić posjetila je danas porodicu Hrustanović u Srebrenici te im uručila poklon reisul-uleme Kavazovića.

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) javlja da je Malkić tom prilikom kazala kako je poklon reisul-uleme vid priznanja porodicama koje imaju veći broj djece, ali da je danas bio poseban povod, jer je prvi put riječ o imamskoj porodici.

 • “Ovo je poruka svim džematlijama i imamima na području entiteta RS, ali i na području Federacije BiH, da svojim primjerom trebaju pokazati kako se žive bračne i porodične vrijednosti, odnosno kako se voli Bosna i Hercegovina – na način da se našoj domovini podari porod koji je potreban, kako bi naša država bila jaka i stabilna, te kako bi naša Islamska zajednica dobila dobre i kvalitetne članove“, naglasila je Malkić.

  Dodala je da je jedan od glavnih zadataka Odjela za brak i porodicu promocija i afirmacija bračnih i porodičnih vrijednosti, a da to ima posebno dimenziju u Srebrenici, ali i na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

  Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, izrazio je zahvalnost reisul-ulemi i Upravi za vjerske poslove na ovom vidu podrške i promocije nataliteta te je istakao kako je život poslije genocida novi život.

  “Fenomen su žrtve genocida koje su smogle snage da se vrate u Srebrenicu na mjesto gdje je zločin počinjen, ta je snaga posebno istaknuta kod naših majki i potomaka naših šehida. Ahmed ef. Hrustanović je jedan od njih, njegov babo je ubijen u genocidu u Srebrenici, a danas on, sin žrtve genocida, ima petoro djece u Srebrenici“, kazao je Peštalić.

  Ahmed ef. Hrustanović i Nudžejma roditelji su petero djece, tri kćerke i dva sina: Aiše, Fatiha, Nure, Halime i Rifeta.

  “Prije skoro deset mjeseci rodio nam se Rifet, moj sin kome sam dao ime po svome rahmetli babi Rifetu koji je ubijen u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Proveo sam veoma malo vremena s ocem, do neke sedme godine života, i zaista tu ljubav koju je uspio da prenese na mene za to malo vremena, i danas me drži. Zaboravio sam kako je zvati babo. Ostavilo je to veliki trag na naše živote, ali mi je dalo snagu da prema svojoj djeci, prema djeci u mektebu i drugoj djeci – da budemo dobri, uzorni i širimo ljubav kakvu smo uzeli od svojih očeva za ono malo vremena što smo s njima proveli“, poručio je Hrustanović.

  Majka Nudžejma Hrustanović kazala kako je velika čast primiti poklon reisul-uleme ovim povodom, te se osvrnula na život u Srebrenici i emanet koji joj je povjeren.

  “Kad čovjek osjeća zahvalu na svim blagodatima koje ima u svom životu onda zna da tu gdje ga je Allah, dž.š, smjestio – tu je njegovo mjesto. Kada se čovjek prepusti Allahovoj, dž.š, volji i blagodatima koje mu je dao može da uspije u svemu“, istaknula je Nudžejma.

  Poklon reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta Federacija BiH.

  Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje