Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zvornička “Vitinka” preuzima banjalučku “Vitaminku”

Preuzmite sliku

Kompaniji “Vitinka” iz Zvornika Konkurencijsko vijeće BiH je odobrilo preuzimanje “Vitaminke”, banjalučke Fabrike za preradu voća i povrća.

Konkurencijsko vijeće BiH ocjenjuje dopuštenom koncentraciju na tržištu proizvodnje i prodaje osvježavajućih bezalkoholnih negaziranih pića u našoj zemlji, koja će nastati stjecanjem kontrole putem povezanih privrednih subjekata Vitinka a.d. Zvornik i Sinovi i oci d.o.o. Banja Luka, nad privrednim subjektom Vitaminka a.d. Banja Luka kupovinom većine dionica vlasničkog kapitala.

Konkurencijsko vijeće BiH je zaprimilo zajedničku prijavu namjere koncentracije privrednih subjekata “Vitinka” i “Vitaminka”.

Podsjećamo, pismo namjere između vlasnika ovih kompanija potpisano je 18. aprila 2019. godine. “Vitinka” je još ranije planirala da izmiri obaveze “Vitaminke” te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Većinski vlasnik banjalučkog preduzeća je “Kreis-Industriehand” s vlasničkim udjelom od 76,6 odsto.

Inače, “Vitaminci” u posljednjih nekoliko godina ne ide najbolje. Prošlu godinu završili su sa gubitkom od 2,4 miliona KM, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM. Uzrok toga vide u nedostatku sirovine i radne snage. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje