Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žrtva pandemije: Šta je dovelo do privremenog zatvaranja Intralovih pogona

Preuzmite sliku

Kompanija Intral BH privremeno zatvara svoj proizvodni pogon u Tuzli, a svi radnici će sukcesivno biti poslani na Zavod zavod za zapošljavanje TK, potvrdio je za Akta.ba Alija Šehović, direktor kompanije, prenosi Akta.

Pandemija koronavirusa nanijela je veliku štetu u poslovanju ove kompanije. Potrošnja je zaustavljena, stvorene su zalihe na skladištima, što je dovelo do obustave narudžbi za narednu sezonu.

U proteklim mjesecima poslovali su bez profita, a produktivnost je pala za 70 posto od ranijeg ukupnog angažmana.

“Postoje tri krucijalna problema koja nas prate tokom cijelog trajanja pandemije i koja su nas dovela do ovakve situacije. Jedan kupac nam je otkazao saradnju, drugi nam je smanjio količinu sa ugovorenih 60 posto i napravio pauzu za šest sedmica. To je bilo ključno za donošenje ovakve odluke” , ističe on za portal Akta.ba.

Kada je riječ o sudbini uposlenika, direktor Intrala naglašava da preduzeće neće prestati sa radom i poslovanjem, već prave prinudnu pauzu.

“Kada materijali počnu dolaziti, tako ćemo i radnike vraćati na posao. Proces proizvodnje je takav da imamo pripremna odjeljenja, krojenje, šivenje, pa tek onda montažu. Tako će se proces proizvodnje završavati, a u skladu s njim ćemo vraćati radnike. Plan je da se vrati sa dolaskom materijala odnosno kupca na posao vrati do 50 posto radnika u drugoj dekadi, a preostali nakon ugovorenih poslova vlasnika na tržištu“, kaže naš sagovornik.

Napominje da je proizvodnja posljednja tri-četiri mjeseca išla po inerciji jer su bile planirane količine i zalihe. Do novih ugovora je dolazilo, ali su svi oni bili devalvirani i minorni na sve ono što je do sada rađeno.

Sva proizvodna preduzeća u obućarskoj industriji su narušena, a pored Intrala situacija je gotovo ista u tri bosanskohercegovačka preduzeća. Također, nedavno je zatvorena jedna fabrika u italijanskoj vlasničkoj strukturi u Industrijskoj zoni Tuzle”, kaže Šehović koji je također i član Upravnog odbora Udruženja tekstila, obuće i kože BiH.

Podsjeća da na svjetskom tržištu od marta dolazi do usporavanja ekonomije, odnosno zaustavljanja potrošačkih navika kupaca u cijelom svijetu.

“Potrošačka snaga je zaustavljena. Sve zalihe koje su bile na lagerima i skladištima se nisu prodale jer je ekonomija stala. U tom vremensku periodu ljudi su kupovali, prehranu, osnovne potrošačke namirnice, dezinfijense i određene farmaceutke proizvode”, naglašava on, dodajući da su u svim ostalim sektorima zalihe ostale na lageru i nisu se prodale. Samim tim, firme su ostale bez prihoda zbog čega su došle su u situaciju da ne mogu platiti svoje obaveze.

“Pored toga, kompanije su došle u situaciju da ne mogu naručiti novu robu, jer stara još uvijek stoji na lageru. U lancu dobavljača to znači sljedeće. Čim jedan zakaže, svi ostali padaju po sistemu domino efekta – i to se nama desilo”, govori Alija.

Podsjetimo, kompanija Intral BH se sada našla u problemima, ali je sve do početka pandemije uspješno poslovala na evropskom tržištu.

Prije četiri godine vratili su u “život” nekadašnjeg privrednog giganta Fabriku obuće Aida u Tuzli, u čijim pogonima su proizvodili papuče, sandale, cipele i čizme pod etiketom “Made in BiH” za kupce širom Evrope i svijeta.

Da bi se sanirali gubici, biće potrebno između šest i 12 mjeseci. Do tada, vlasnička struktura Intrala BH intenzivno radi na pronalasku rješenja kako bi se što prije vratili u proizvodne kapacitete prije nastale situacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje