Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zima se odužila, građani se zadužuju da bi kupili metar drva

Preuzmite sliku

Proljeće ove godine po temperaturama, pa i snijegu, više nalikuje na zimu.

Snijeg je u aprilu pao čak i u Mostaru, što nije zabilježeno u posljednjih šezdesetak godina, piše Večernji list BiH. Prisiljeni zadužiti se Iako su snježne pahulje obradovale najmlađe širom BiH, one su zadale dodatne brige starijima. Sezona grijanja ove godine znatno se produžila, što je dodatni udar na ionako osiromašene kućne proračune.

Mnoge porodice do aprila već su potrošile zalihe ogrjeva, zato  nije rijetkost da su prisiljene zadužiti se kako bi kupile dodatni metar drva. Budući da većina porodica, iscrpljena dugom zimom i smanjenim prihodima zbog COVID krize, ovih dana ne može kupiti veće količine ogrjeva, najčešće kupuju po metar ili dva drva, tek toliko da se vatra ne ugasi i da se bar malo ugriju. I to je za mnoge građane težak udar na kućni proračun.

“Jesenas sam jedva skupila novac kako bih kupila 10 metara drva. Nadala sam se da će to biti dovoljno, štedjela sam i pazila kako ložim, ali zima se oduljila pa sam ostala bez drva.”, kazala je za Srpskainfo  penzionerk Zorka. Bila je, kaže, primorana zadužiti se da bi za 180 KM kupila paletu iscijepanih drva. Nije to najbolja opcija, ali nema izbora. Teško je, kaže, u ovo doba godine naći radnike za rezanje i cijepanje drva, pogotovo za tako malu količinu.

“Ne pamtimo da je u ovo doba godine bila ovakva pomama za drvima, ali nažalost, ne možemo svima izaći ususret.”, potvrdili su iz jednog bh. poduzeća koje se bavi prodajom ogrjevnog drva. Cijene ogrjeva, uz cijene hrane, koje također rastu iz dana u dan, najveća su prijetnja standardu najugroženijih kategorija građana, upozoravaju u udrugama potrošača. Strahuju da bi koronakriza, koja je mnogim obiteljima u BiH drastično smanjila prihode, iduće zime mogla donijeti još veće probleme.

“Ako iduću zimu žele dočekati spremni, oni koji se griju na drva trebali bi do ljeta osigurati oko 1000 KM “u komadu” za 10 m ogrjeva. Za mnoge umirovljenike, nezaposlene ili radnike na minimalcu to je nedostižan iznos.”,  upozorila je Murisa Marić, izvršna direktorica UG-a “Don” iz Prijedora.

Za vikend snijeg i kiša

I računi za režije onih koji se griju na električnu energiju ovog aprila bit će znatno veći nego ranijih godina.

“Previše je hladno za ovo doba godine, posebno za Mostar. Grijemo se na klimu i cijeli april prisiljeni smo grijati se cijeli dan, nemoguće je sjediti u kući bez grijanja. Ranijih godina, ako bismo uključili grijanje, to bi bilo uvečer, ali ove godine stvarno je previše. Sigurno ćemo potrošiti struje kao u siječnju.”, kazala  je penzionerka  iz Mostara.

Neuobičajeno je da su građani u Hercegovini u aprilu tražili kupiti drva, ne veću količinu za iduću zimu, nego metar ili dva kako bi “pregurali” do dolaska pravog proljeća. A kakvo nas vrijeme očekuje u idućih nekoliko dana u BiH? Kako je navedeno u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i dalje će biti hladno, dok se na planinama najavljuje i snijeg. Za vikend u BiH bit će oblačno. Poslijepodne ili u večernjim satima očekuje se kiša. U Bosni u višim područjima i na planinama snijeg ili susnježica.

Od 19. do 26. aprila prognozira se nestabilno vrijeme s kišom. Snijeg je moguć samo na visokim planinama. Temperature će biti u blagom porastu. Minimalne temperature bit će u rasponu od 2 i 7 °C u Bosni do 10 °C u Hercegovini, a maksimalne između 11 i 16 °C u Bosni, na jugu do 20 °C.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,