Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žene u BiH zarađuju manje od muškaraca. Evo i koliko

Preuzmite sliku

U posljednjih nekoliko decenija broj žena koje rade više sati i stiču visoko obrazovanje je daleko veći. Unatoč tom napretku, i dalje postoje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena.

Žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega u Bosni i Hercegovini. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba (za proteklih godinu), muškarci zarađuju u prosjeku 16,4 posto više od žena.

Kada se govori o zanimanjima, najizraženije razlike su u sektorima: bankarstvo, ekonomija i finansije, menadžment i upravljanje te trgovina.

U nastavku donosimo pregled usporednih plaća po pozicijama i spolu u navedenim sektorima:

Sektor bankarstva (pozicija: ‘blagajnik’, žene 880,53KM, muškarci 1.046,54KM).

Sektor viši menadžment i upravljanje (pozicija: ‘izvršni direktor’, žene 2.223,00 KM, muškarci 2.934,24KM).

Sektor trgovina (pozicija: ‘prodajni savjetnik’, žene 965,11KM, muškarci 1.232,50KM).

Sektor ekonomija i finansije (pozicija: ‘ekonomista’ žene 1.180,94KM, muškarci 1.368,41KM).

Upitani o diskriminaciji žena na tržištu rada u BiH, iz platforme Plata.ba kažu kako o tome nemaju službene podatke.

Međutim, kažu da vođeni iskustvom i informisanjem od strane poslotražioca, mogu reći da generalno žene jesu i dalje diskriminirane u određenim industrijama, prenosi FENA.

Kako dodaju, to se naročito odražava na žene koje nastoje pronaći posao koji bi im omogućio balans između poslovnog i privatnog života.

  • Zašto žene zarađuju manje od muškaraca?

    Prema istraživanju međunarodnog portala Paylab.com, nedostatak asertivnosti u promicanju vlastitih interesa jedan je od glavnih razloga zašto žene zarađuju manje od muškaraca i zašto sporije napreduju na poslu.

    Kao rezultat nižih primanja, žene mogu manje da uštede tokom radnog vijeka i imaju niže penzije, pa su i zbog toga u nepovoljnijem položaju. Najveći rizik od siromaštva imaju žene u penziji, neudate žene i samohrane majke.

    Kao neke od razloga zbog čega muškarci zarađuju više od žena, platforma Plata.ba navodi sljedeće:

    Muškarci pregovaraju češće i vještiji su u tome

    Linda Babcock, profesorica iz SAD-a i autorica knjige „Žene ne pitaju“, kroz svoja istraživanja je došla do zanimljivih zaključaka.

    Analizirajući početne plate postdiplomaca utvrdila je da su plate muškaraca bile u prosjeku za deset posto više od plata žena, jer su muškarci pregovarali o početnim platama.

    Muškarci su također uvjerljiviji u pregovorima koji se tiču plata, imaju veće karijerne ambicije, navikli su da pregovaraju direktno i otvoreno, nije im neugodno kad razgovaraju o radnom učinku – jednostavno rečeno, muškarci pregovaraju češće i u tome su vještiji od žena.

    Profesorica Babcock iznosi podatak da muškarci čak četiri puta češće iniciraju pregovore koji se tiču njihovih interesa, u poređenju s njihovim kolegicama.

  • Djevojčice odgajamo da budu poslušne

    Važno je napomenuti da muškarce niko ne osuđuje zbog ovakvog ponašanja. Ne samo da je društveno prihvatljivo, već se od muškaraca očekuje da budu asertivniji u komunikaciji.

    S druge strane, žene koje se ponašaju na isti način često se suočavaju s kritikama: “ona je arogantna, voli da šefuje, bezobrazna, karijeristica, proračunata, previsoko cilja!”

    Žene su također uvjerene da će njihov težak rad biti prirodno primjećen od strane saradnika, te da će im se plata povećati u skladu s tim. Ako žene imaju dobar odnos sa svojim nadređenima, onda očekuju da će im oni biti saveznici koji će se zalagati za povećanje plate u njihovo ime. Nije potrebno posebno naglašavati da se žene često razočaraju zbog ovakvih očekivanja.

    Kao razlog za nedostatak inicijative i asertivnosti se navodi činjenica da su djevojčice odgajane da budu dobre, poslušne, skromne i da stavljaju tuđe potrebe ispred vlastitih. To može imati veliki uticaj na samopouzdanje žene i postavljanje ličnih granica, te izaziva strah od toga kako će okolina reagovati ako ona izrazi svoje potrebe.

    Žene se boje da će time što su asertivne i što se zalažu za sebe, ugroziti sliku uglađene, ugodne i prijatne kolegice i biti okarakterisane kao „zahtjevne harpije“. Mnogo više nego muškarcima, ženama je važno da okolina ima pozitivno mišljenje o njima.

  • Žene se zalažu za kolektivne interese

    Ovo nikako ne znači da žene nisu vješte u pregovaranju. “Žene pregovaraju poput lavica kada predstavljaju kolektivni interes ili kad pregovaraju u ime drugih”, ističe profesorica Margaret Neale sa Stanforda.

    Postoje slučajevi gdje menadžerice pregovaraju za bolje plate svojih podređenih, ali nikada ne poduzimaju inicijativu za povećanje vlastitih plata.

    Kako kompanije mogu pomoći ženama?

    Čak i kada im se nude jednake mogućnosti na radnom mjestu, muškarci i žene se razlikuju po načinu razmišljanja i odgoju, što menadžeri trebaju imati na umu, te u skladu s tim trebaju nastojati da postupaju pravdeno prema oba spola.

    Kompanije trebaju koristiti proaktivnu komunikaciju i redovno informisati zaposlenike o mogućnostima i prilikama za njihov profesionalni i lični razvoj. Velike korporacije često imaju jasne standarde koji se odnose na spolnu raznolikost i fer pristup prema zaposlenicima.

    Kompanije bi trebale redovno provoditi reviziju plata i izbjegavati velike razlike u platama na istim pozicijama, tako što će povećati transparentnost.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,