Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog usporavanja kineske privrede Samsungu pada dobit

Preuzmite sliku

Samsung Electronics očekuje pad dobiti u četvrtom tromjesečju 2019. za 29 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Razlog pada je posljedica usporavanja potražnje za pametnim telefonima i memorijskim čipovima.

Južnokorejski tehnološki div procjenjuje da je njegova operativna dobit u proteklom kvartalu iznosila 9,7 milijardi dolara, ili oko 10.800 milijardi wona, 29 posto manje nego što je iznosila godinu dana prije.

To je znatno veći pad dobiti nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali i prvi pad dobiti Samsunga nakon dvije godine. Ukupni prihodi tvrtke mogli bi, pak, iznositi 59.000 milijardi wona, 11 posto manje nego godinu dana prije.

Posljednjih godina prihodi i dobit te kompanije snažno su rasli zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje.

U Samsungu predviđaju i da će njegova dobit biti potisnuta i u prvom tromjesečju 2019. godine zbog slabljenja potražnje i jačanja konkurencije. Slabljenje potražnje, posebice u Kini, pritisnula je cijeli tehnološki sektor, pa je nedavno i Apple upozorio da će mu prihodi biti manji nego što se očekivalo zbog slabije prodaje iPhonea u Kini.

Slaba prodaja čipova vodećim kineskim ‘cloud’ kompanijama izazvala je rast Samsungovih zaliha do razina koje dovode do pada cijena. Uz to, kineski proizvođači pametnih telefona bilježe drastični pad prodaje, što je također izazvalo slabljenje potražnje za čipovima. Samsungovi memorijski i procesni čipovi čine oko tri četvrtine dobiti i otprilike 38 posto prihoda te kompanije.

Usporavanje rasta kineske ekonomije izazvalo je slabljenje potražnje za čipovima i mobilnim uređajima pa već sada analitičari Samsungu predviđaju manju dobit nego u 2018. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,