Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog teške političke situacije nijedna evropska firma iz Azije neće se preseliti u BiH

Preuzmite sliku

Proizvodni pogoni mnogih kompanija iz Azije sele u Evropu i ima nagovještaja da će se ti pogoni preseliti na Zapadni Balkan.

U ovom dijelu Evrope nadaju se otvaranju brojnih radnih mjesta zbog niske ponude troškova poslovanja i niskih plaća. Da li će poneki pogon biti otvoren u Bosni i Hercegovini?

Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila statistiku Platnog bilansa za drugi kvartal 2021. godine, prema kojem u prvom polugodištu ove godine inostrane investicije iznose 766,2 miliona maraka.

Kako Bosna i Hercegovina može privući strane investicije, komentirali su ekonomski stručnjaci Željko Šain i Muriz Čičić.

– Još je neizvjesno hoće li evropske firme svoje pogone iz Azije, Kine, Vijetnama, Indije vratiti u svoje zemlje. Iako bude preseljenja pogona u Zapadni Balkan, teško da će koja firma doći u Bosnu i Hercegovinu, zbog teške političke situacije, a to je primarno opredjeljenje investitora koji svoj novac ulažu u sigurno političko okruženje. Drugi problem je raspolaganje kvalifikovanom radnom snagom jer i kod nas zbog iseljavanja nedostaje kvalifikovane radne snage. Kada bi bili organizovana država, možda bismo nešto i mogli ponuditi, ali u ovakvoj situaciji svi nas zaobilaze – kaže Muriz Čičić.

Vrlo male su mogućnosti da strane investicije stignu u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi i Željko Šain.

– Dok je god zamršena politička situacija u našoj zemlji, niko se neće usudti da bilo koji pogon otvori u našoj zemlji. Drugi razlog koji odbija strane investitore je što stručni mladi kadar masovno odlazi iz BiH. To znači da mi više nemamo ni dovoljno radnika ni za ove poslove koje imamo u BiH. Mi nismo ni svjesni kako je teška politička situacija u državi sa političke i migracione strane. Nije razlog što su u BiH male plaće pa se zbog toga ljudi iseljavaju. Politička nesigurnost i besperspektivnost je glavni razlog što cijele porodice napuštaju BiH. Mi živimo u nerealnom svijetu, a proizvodnja je realna stvar – kaže Šain. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje