Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog obilne ponude cijene nafte nastavile padati

Preuzmite sliku

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, nastavivši silazni trend nakon znatnog pada u julu, budući da su prevelika ponuda u Atlanskom bazenu i slaba potražnja bacile u drugi plan geopolitičke napetosti.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte spustila se za 20 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 105,82 dolara. Cijena na tom tržištu smanjila se u mjesecu srpnju 5,6 posto, što je njezin najveći mjesečni gubitak od aprila 2013. godine.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 67 centi, na 97,5 dolara. Mjesec julii završio je tako sa 6,8-postotnim padom cijene, odnosno najvećem od maja 2012.

Analitičari očekuju da će u ovoj godini svjetska proizvodnja nafte premašiti potražnju, a već postoji zasićenost u opskrbi iz Afrike i Europe.

Zabrinutost zbog geopolitičkih rizika koji bi mogli utiicati na opskrbu naftom smanjila se uprkos eskalaciji nasilja u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Dodatna proizvodnja iz Libije i činjenica da početni strahovi zbog prekida opskrbe blijede, zatim jači dolar i zabrinutost zbog nastavka niske potražnje za naftom, a posebno kineske, razlozi su koji utiču na niže cijene nafte“, rekao je David Hufton iz brokerske kuće PVM Oil Associates.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njene nafte juče iznosila 103,57 dolara i bila 1,74 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,