Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog novog zakona o šumama 2.000 ljudi ostaje bez posla

Preuzmite sliku

Novi Zakon o šumama FBiH je neodrživ, kontradiktoran i neprovodiv, smatraju u Grupaciji šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

Zakon je još u formi nacrta i javne rasprave, ali ukoliko dođe do njegovog usvajanja, iz Grupacije upozoravaju da ne nudi rješenje obnove i zaštite šuma, nego ovaj problem ostavlja po strani.

– Nacrt zakona o šumama je stavio u pravi plan pitanja naknada koje treba da se izdvajaju lokalnim zajednicama, te kaznene odredbe koje nisu u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o prekršajima BiH, a šumu je stavio po strani, kaže Refik Hodžić, predsjednik Skupštine Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBIH.

Procjene su da bi zbog novog zakona oko 2.000 radnika u šumarstvu moglo ostati bez posla.

– Oni su to pravdali činjenicom da jedan broj radnika ide u mirovinu, drugi u prijevremenu mirovinu, ali mislim da to nije realno i da se ne može vezati broj radnika uz broj kubika, kaže Ante Begić, predsjednik Grupacije šuamrstva i drvne industrije FBiH.

Pošto prilikom izrade nacrta zakona nisu uvažene primjedbe i sugestije u Grupaciji se nadaju da će predlagači ovoga puta povesti računa i o mišljenju struke.

Na sjednici se, između ostalog, mgolo čuti kako domaćim drvoprerađivačima nedostaje trupaca.

– Mi u ovom momentu vodimo rasprave duži period kako bismo se dogovorili o raspodjeli trupaca i to na način da trupce prioritetno dobijaju finalni prerađivači, kaže Kemal Čolak iz preduzeća Promo Donji Vakuf.

Prema analizama, dva do tri puta veći su instalirani kapaciteti nego što su mogućnosti bosanskohercegovačkih šuma. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,