Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog krize turisti opsjedaju Tursku: ´Provjeravala sam cijene, nisam mogla vjerovati da je toliko jeftino!´

Preuzmite sliku

S obzirom na privredne probleme u kojima se Turska našla, prilikom čega je njena valuta Lira potonula na niske grane, situaciju su mahom počeli koristiti – turisti. Naime, njima zemlja nikad nije bila jeftinija, tako da recimo, Britanci, u velikom broju stižu ovdje na odmor.

Priča koju donosi portal Mirror, jasno govori kako Britanci dobro koriste privrednu situaciju u Turskoj, s obzirom da turska nacionalna valuta nikad nije bila na nižim granama.

Cijene u Turskoj sad su jednake onima u Velikoj Britaniji prije 30 godina, tako da britanske obitelji ohrabrene odlaze na odmor u Tursku. Neki od onih koji su se vratili, oduševljeno pričaju kako pintu pive u kafićima i restoranima plaćaju oko 2,5 KM, bijelo vino ne mnogo skuplje, a odjevne predmete mogu pronaći od 1,5 KM naviše.

Urednica Mirrora, Kay Harrison, nedavno se vratila s odmora te je odlučila svoje iskustvo podijeliti s čitateljima. „Cijene su bile nevjerovatne. Svaku stvar sam provjeravala dvaput jer nisam mogla vjerovati da tako malo košta“.

„U restoranima i kafićima, hamburgeri i komadi pizza koštali su oko četiri KM, a ničim se nije moglo vidjeti da domaći cijenama nisu zadovoljni“ – rekla je Kay. „Na jednom mjestu popili smo veliko pivo, vino, dva kolača i sok od narandže. Sve to stajalo nas je oko 16 KM“ – dodala je.

Također, Kay napominje kako nisu jeftine samo ugostiteljske usluge, već na ulici nikad nije bilo jeftinije kupovati i odjevne predmete. Tako je šešir našla tek za nekoliko KM, a jefitno je prošla i s kozmetikom.

U svakom slučaju, ako je i pola ovoga tačno, možda i nije loše vrijeme za posjetu Turskoj, jer očito, cijene su sad takve da ćete i s našim primanjima provesti sasvim solidno vrijeme i nećete morati gledati kako trošite svaku marku. (PunKufer.hr | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,