Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog kosovskih carina Srbija izgubila 100 miliona eura

Preuzmite sliku

U dva i po mjeseca otkada su prištinske vlasti uvele carinu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine srbijanska privreda izgubila je blizu stotinu miliona eura.

Od uvođenja carina, prema informacijama Privredne komore Srbije, iz Srbije je na Kosovo plasirano 90 miliona eura manje robe, dok kosovski mediji barataju s cifrom od stotinu miliona eura.

Srbijanski mediji navode kako se pojačava američki pritisak prema prištinskim vlastima, pa je tako Washington danas ponovno zatražio da se sporna odluka povuče.

“Kosovski lideri shvataju ozbiljnost našeg stava i izazove koje takse predstavljaju za bilateralne odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kosova. Kosovo i Beograd moraju dati prioritet razgovorima i poduzeti teške, ali neophodne korake radi normalizacije odnosa”, rekao je neimenovani visoki američki dužnosnik Glasu Amerike.

Kosovo je odluku o uvođenju carinskih stopa od sto posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine donijelo sredinom novembra prošle godine kao odgovor na “agresivan pristup Beograda prema kosovskoj državnosti”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,