Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog Covid pasoša putnici iz BiH bi mogli biti uskraćeni za putovanja

Preuzmite sliku

U razgovoru za N1 portal, Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, govorio je o stanju na ovom aerodromu, kako se bore protiv štete koja im je nanesena zbog epidemije koronavirus, uvođenju Covid pasoša, projektu izgradnje atrijuma, ali i novim letovima prema evropskim destinacijama koji se očekuju u aprilu.

Prema njegovom mišljenju, uvođenje korona pasoša bi u konačnom trebalo da dovede do povećanja broja putnika u avio saobraćaju, jer bi se uveo jedinstven dokument koji bi trebao biti opće prihvatljiv barem na nivou Evropske unije. Uvođenje korona pasoša, smatra Mujačić, i jeste primarno priprema za nadolazeću ljetnu turističku sezonu širom Evrope. Uzimajuću u obzir činjenicu da su trenutno na snazi različita pravila u različitim državama EU – destinacijama na koje se leti sa aerodroma Tuzla, korona pasoš bi mogao, ističe on, doprinijeti jasnim i preciznim pravilima u vezi putovanja, što bi svakako putnicima bilo od koristi. Napomenuo je da se termin “pasoš” u posljednje vrijeme izbjegava i sve više koristi termin “digitalni certifikat” ili “zelena karta”, ali i upozorio da bi putnici iz BiH mogli biti uskraćeni za putovanja.

  • “Zbog situacije sa sporim vakcinisanjem (i planiranim tipovima vakcine u BiH), putnici iz BiH bi mogli biti uskraćeni za putovanja ako bi putovanja prema EU destinacijama iz BiH bila dozvoljena samo putnicima koji su primili vakcinu i to od proizvođaca koji je prihvaćen u EU. Ukoliko u “korona pasošu” prema najavama pak budu unešene i dodatne rubrike u kojima bi (osim podataka o vakcinisanju) bili navedeni i podaci o testiranju na COVID-19, rezultatima testa i vrsti testa, te dodatno podaci o antitijelima za osobe koje su prebolovale COVID-19, to bi olakšalo situaciju i eventualno omogućilo putovanja i za putnike iz BiH. Posjedovanje PCR testa sa negativnim rezultatom je inače trenutno opće prihvaćen uslov za ulazak u većinu država u EU – destinacija na koje se leti sa aeodroma Tuzla (izuzetak za Holandiju gdje je uz PCR potreban i negativan antigeni test)”, ističe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

    Pandemija je uticala, ne samo na privredu Bosne i Hercegovine, već i na svjetsku privredu u cjelini, a aviosaobraćaj je jedna od napogođenijih oblasti. Najbolje to govore ovi podaci. U 2019. godini sa aerodroma u Tuzli prevezeno je 593.050 putnika. Dok je u 2020. godini prevezeno 228.603 putnika, što je u odnosu na 2019. godinu manje za 364.447 putnika, odnosno za oko 62 posto manje.

    Razlog za manji broj prevezenih putnika je prije svega potpuna obustava redovnog putničkog saobraćaja na aerodroma Tuzla od 17. marta 2020. godine do 2. juna 2020. godine uz značajno manji obim saobraćaja u ostatku 2020. godine što je direktna posljedica pandemije COVID-19 i nametnunih restrikcija u putovanjima.

  • “Iz pretrpjele štete u vezi sa manjim brojem prevezenih putnika proizilazi i šteta u finansijskom smislu jer su aerodromski prihodi primarno vezani za broj prevezenih putnika”, naglašava direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

    Smatra da svi nivoi vlasti moraju adekvatno odgovoriti i interventno pomoći svim subjektima ove privredne grane.

    “Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Tuzla, kao i većina drugih aerodroma i avio kompanija, nema mogućnosti da se vlastitim snagama i sredstvima izbori sa ovom krizom i potrebna mu je pomoć”, naglašava.

    Od Vlade Federacije BiH po osnovu “subvencije javnim preduzećima za materijalne troškove poslovanja”, Međunarodni aerodrom Tuzla dobio je pomoć u iznosu od 930.000 KM. Sljedeći prihod ostvaren subvencijom iz budžeta Federacije BiH kao finansijska pomoć u okolnostima pandemije Covid-19, dobijen je u iznosu od 800.000 KM. Dakle, ukupna sredstva za subvencioniranje materijalnih troškova poslovanja dobijena iz federalnog budžeta ostvarena su u iznosu od 1.730.000 KM.

  • Mujačić ističe da su sredstva za kapitalna ulaganja za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000,00 KM i sredstva za razvoj i unapređenje avio saobraćaja kroz uvođenje novih i održavanje postojećih linija u iznosu od 500.000,00 KM, kroz rebalans Federalnog budžeta ukinuta.

    Navodi i da je najbolji način borbe protiv ograničenja koje je proizvela pandemija COVID 19 maksimalno ispunjenje svih mjera koje su uvedene od strane nadležnih Kriznih štabova.

    “Obezbijeđenje optimalnih uslova putnicima za putovanje je jedan od bitnih faktora za povećanje broja putnika i obima prevoza. U svim poduzetim aktivnostima bitno je napomenuti da je Tuzlanski aerodrom, u krugu svojih prostora, otvorio centre za izdavanje Covid testova (PCR i antigeni) bez kojih se trenutno ne može putovati”, rekao je sugovornik N1.

    Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u martu su počeli radovi na izgradnji atrijuma. Novi objekat, kao prizeman objekat, lociran je u sjevernom dijelu kompleksa aerodroma, povezan je nadstrešnicom sa glavnim ulazom-izlazom u Putnički terminal, a služit će za potrebe putnika u odlasku i dolasku. Projektovani prostori u objektu atrijuma upotpunjuju sadržaje Pristanišne zgrade, a ovi prostori imaju zasebne ulaze sa zajedničkim sanitarnim čvorom za sve zaposlenike ovog objekta. Putnici bi koristili sanitarni čvor u okviru proširene Pristanišne zgrade.

  • “Kroz izgradnju atrijuma stvoriti će se uslovi za izmiještanje predstavništava rent-a-car agencija i putničkih agencija iz glavnog hola putničkog terminala gdje se isti trenutno nalaze. Time će se dodatno rasteretiti prostor u glavnom holu putničkog terminala za dolazne putnike, a istovremeno će se u sklopu atrijuma omogućiti dodatni sadržaji i prateće usluge za putnike. Izgradnjom atrijuma stvaraju se također i preduslovi da aerodrom poveća prihode iz ne-avijacijskih usluga (kroz izdavanje prostora u zakup i slično) što je u osnovi nisko-budžetskog modela na čijim principima aerodrom teži da posluje”, kaže direktor ovog aerodroma.

  • Od 1. aprila 2021. godine (preciznije od 28.03.2021. kada na snagu stupa ljetni red letenja S21) planirani su letovi na sljedeće destinacije: Malmo, Geteborg, Vaxjo, Štokholm (Švedska), Basel-Miluz (Francuska), Dortmund, Memingen, Frankfurt-Hahn, Berlin, Keln, Fridrishafen i Karlsruhe Baden-Baden (Njemačka), Eindhoven (Holandija), Beč (Austrija) i Bilund (Danska). Letovi za Salzburg (Austrija) su trenutno otkazani za cijelu ljetnu sezonu. Sumarno – 15 destinacija u šest evropskih zemalja, uz napomenu da će se vjerovatno na osnovu iskustava u zimskom redu letenju i ovaj red letenja vjerovatno vrlo često mijenjati te usklađivati sa aktuelnom situacijom i uslovima za putovanja.

    Trenutno se sa aerodroma Tuzla (prema redu letenja koji je na snazi do 20.03.2021. godine) leti na sledeće destinacije: Malmo, Geteborg, Štokholm (Švedska), Basel-Miluz (Francuska) i Dortmund, Memingen, Frankfurt-Hahn (Njemačka). (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje