Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnici pristali na smanjenje plata: Šta će reći delegati

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zamjenik predsjedavajućeg tog doma Denis Zvizdić, a koji predviđa da se umanje koeficijenti za izabrane i imenovane osobe.

Denis Zvizdić je tokom diskusije podsjetio da je u budžetu institucija BiH za 2022. godinu došlo i do povećanja plaća imenovanim i izabranim dužnosnicima.

Naveo je i to da se o povećanju plaća uposlenima u institucijama BiH glasalo krajem marta 2022. godine u Vijeću ministara BiH, kada je Vijeće ministara utvrdilo visinu osnovice za obračun plaće za 2022. godinu u iznosu od 535 KM. Napomenuo je da je ranija osnovica bila 475 KM.

– Koliko znam, niko se tada nije pobunio protiv odluke Vijeća ministara, kao što se niko nije pobunio protiv odluke Predsjedništva BiH da upravo ovakav budžet dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na odlučivanje, naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ovakvo povećanje osnovice ima dobru i lošu stranu. Loša strana je što je došlo do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima i savjetnicima.

– Pravo i jedino rješenje je da država ima budžet, ali da ne dođe do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima, kazao je Zvizdić.

Istakao je da zakon koji je uputio po hitnoj proceduri upravo ima takav cilj. Namjera je da se određenim kategorijama, kao što su savjetnici, zastupnici, ministri, zamjenici ministara, članovi Predsjedništva BiH itd. umanji koeficijent, odnosno anulira i onemogući njihovo povećanje plaća, bez obzira na povećanje osnovice.

Da bi se ove izmjene počele primjenjivati neophodno je da u istom obliku bude usvojen i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje