Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto osiguranje imovine ima smisla?

Preuzmite sliku

Kada useljavamo u novi stan ili kuću uglavnom se pitamo: Gdje staviti lampu? Kakva je internet veza ili grijanje? Treba li nam još nešto iz prodavnice namještaja ili dodataka za stan? To-Do lista prilikom useljenja je obično duga ali prva obavezna stavka na toj listi trebala bi biti: osiguranje imovine.

Ako još uvijek postoje nedoumice oko toga zašto osiguranje imovine ima smisla, u nastavku donosimo nekoliko ključnih razloga koji će zasigurno potvrditi nužnost posjedovanja police osiguranja imovine.

Razlog da osigurate svoj dom ne mora nužno biti skupi antikvitet ili moderna tehnika. Ponovna kupovina novih svakodnevnih predmeta kao što su tepih, kauč, televizor ili bicikl, također može biti skupa nakon provalne krađe, pucanja vodovodne cijevi ili požara. Osiguranje imovine je uz vas kako biste osigurali da ne upadnete u finansijske poteškoće nakon nastale štete.

Bez obzira da li ste podstanar ili vlasnik, osiguranje imovine nije obavezno ali:

Zapitajte se da li ste finansijski u mogućnosti da platite štetu uzrokovanu nepredviđenim događajima ako nemate osiguranje – a to može biti jako skupo? Ako ste osigurani, bit će vam plaćen iznos odštete potreban za ponovnu kupovinu tih predmeta – bez obzira koliko su isti stari.

Još jedna prednost: Osiguranje se primjenjuje od prvog dana nakon plaćanja premije. Bez osiguranja imovine, sami preuzimate troškove nastale štete. Zamislite samo da imate izljev vode u stanu i da morate zamijeniti parket i kupiti novi namještaj – to se može pretvoriti u veliki trošak.

Osiguranje domaćinstva ne samo da štiti svu imovinu koja se nalazi u vašoj kući, već i u pratećim pomoćnim zgradama kao što su šupe, podrumi, garaže, pa čak i ograda.

Ekstremne promjene vremena, poplave, oluje pa i zemljotresi: broj prirodnih katastrofa povećava se iz dana u dan. Ovo nije samo slika iz medija nego naša stvarnost. Prema izvještaju UN-a, klimatske promjene su prvenstveno odgovorne za činjenicu da se broj prirodnih katastrofa udvostručio od 2000. godine.

Prirodne nepogode su noćna mora svakog vlasnika imovine. Preuzimanje troškova popravke oštećene kuće nije vrsta tereta koji želite da padne na vas ili vašu porodicu. Detaljan plan osiguranja kuće štiti vas za vrijeme prirodnih nepogoda poput poplava, bujice, klizišta, zemljotresa, uz minimalne mjesečne ili godišnje troškove.

Novogodišnji praznici donose nam veliku radost ali iz godine u godinu svjedočimo da se upravo u ovom periodu desi i veliki broj šteta usljed požara, provalnih krađa ili vandalizma pa je i ovo jedan od razloga da ne dozvolimo da nam bilo šta naruši praznično raspoloženje.

Osiguranje imovine nije skupo: Iako polica osiguranja imovine može izgledati kao neželjeni trošak, pogodnosti koje pruža su mnogo veće. Dobro je imati u vidu da štiteći ono što posjedujemo, štitimo sebe i svoju porodicu, obezbjeđujemo miran i bezbrižan san. Osiguranje stana ili kuće je zaista zanemariv mjesečni, tj. godišnji izdatak, a određuje se na osnovu kvadrature stana ili kuće i iznosi već od 1KM/m².

Ugovorite #DobruZaštitu uz najsveobuhvatnije GRAWE DOM pakete osiguranja imovine.  Za izračun tačne godišnje premije osiguranja dovoljno je da popunite našu kratku online formu, a mi ćemo kreirati rješenje po vašoj mjeri.  

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,